Kultura

DAN RUSKE KULTURE u biblioteci: Izložba fotografija zagonetnih predela Urala

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 11 06 2020

Povodom obeležavanja Dana ruske kulture, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije "Svet" iz Kragujevca i stvaralačko udruženje "Arsenal-Art" iz Jekaterinburga predstavljaju izložbu fotografija pod nazivom "Rusija. Ural: Zemlja i ljudi", koja će biti otvorena sutra u 12 sati u galeriji biblioteke.

Izložba okuplja radove mladih fotografa sa Urala, a kustos je voditelj projekta "Art-Slavija" Stanislava Razumovska.

Maksim Čumakov, Ana Atlas i Aleksej Bikov nude srpskom gledaocu da oseti zagonetne regione Rusije i različite aspekte lepote u slikama prirode i čoveka.

Maksim Čumakov - nezavisni novinar, fotograf divlje prirode, putnik, zaštitnik životne sredine. Rođen je 22. avgusta 1993. godine. Živi u Jekaterinburgu. Moto njegovih kreativnih i edukativnih aktivnosti izražavaju reči čuvenog fotografa Pola Niklena: "Važno je shvatiti koliko brzo čovek može da uništi prirodu, ali i koliko brzo priroda može da se oporavi kada je zaštitimo." Maksim sarađuje sa rezervatom Orenburgski, jednim od centara za obnovu populacije konja Prževalskog, i sa Krimskim rezervatom Šaan-Kaja. Član je nekoliko putovanja u udaljene krajeve Ruskog Cevera i Sibira; arheološke ekspedicije pod pokroviteljstvom Arktičkog federalnog univerziteta i Soloveckog muzeja-rezervata: na obalu Belog mora, u Kareliju, na jezero Ladoga; speleološke ekspedicije za istraživanje pećina Urala. Iza svake fotografije stoji priča ne spoljnog posmatrača, već humanističkog i hrabrog putnika. Ovo je duboka pripovest, koja ohrabruje gledatelja da počini vredna i plemenita dela. "Želim da se zaljubite u prirodu onoliko koliko i ja," tako Maksim definiše cilj svojih fotografija.

Ana Atlas - likovni fotograf. Rođena je u Jekaterinburgu 19. aprila 1982. godine. Diplomirala je na Uralskoj državnoj akademiji za arhitekturu i umetnost. Profesionalno se bavi fotografijom od 2011. godine. NJen rad je mešavina moderne digitalne umetnosti i klasične fotografije. Ona stvara nadrealističke i emocionalne portrete i savršeno vizualizuje složene višestrane slike koristeći konceptualne ideje i viziju autora.

Aleksej Bikov - fotograf. Rođen je u leto 1990. u Jekaterinburgu. Fotografija ga privlači već 10 godina. Glavni žanrovi njegovog rada: urbana dokumentarna i pejzažna fotografija. Posebno inspirisan prirodom. Izložba predstavlja omiljene fotografije Alekseja. Oni imaju određeno značenje, koje gledatelj sam mora pronaći.