KulturaFoto: Laki Lazarević; Kragujevac.rs

Dan Teatra: Dodeljene nagrade, vodvilj "Briši od svoje žene" zasmejao publiku, sutra prva repriza (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 17 02 2020

Premijerom vodvilja "Briši od svoje žene" britanskog pisca Reja Kunija u adaptaciji i režiji Ferida Karajice, dodelom Statuete Joakim Vujić, Prstena sa likom oca srpskog teatra i godišnjih nagrada, u Knjaževsko-srpskom teatru svečano je na Sretenje obeležen jubilej - 185. godina od osnivanja i izvođenja prve predstave u prestonici moderne države, Dan teatra. Komedija koja je na premijeri zasmejavala publiku tokom čitavog trajanja, prvu reprizu "doživeće" sutra od 20 časova.

Najstarije srpsko pozorište "rodilo se" 15. februara 1835. godine baš ovde u Kragujevcu i ispostavilo se da je taj datum ostao najvažniji datum u istoriji grada i srpske države. Danas je simbol rađanja demokratskog društva u Srbiji i početak novog poglavlja u srpskoj istorij. Danas je teatar kulturni testament vizionara koji su nam ga u amanet ostavili na čuvanje i neodvojivi deo kulturnog identiteta našeg grada", rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

U jubilarnoj godini premijerni repertoar će biti posvećen umetnicima koji su stvarali istoriju kragujevačkog pozorišta i pripremljen je kao svojevrstan omaž nekim od najuspešnijih predstava koje su izvođene u posleratnom periodu. Jedna od njih je "Briši od svoje žene". Zanimljivo je da je ovaj komad već igran na sceni "Joakim Vujić" od 1992. do 1995. godine, a dvojica glumaca koji su tada bili deo ansambla predstave, Miodrag Pejaković i Aleksandar Milojević Lija, i sada su u ovom vodvilju našli svoje mesto na "daskama koje život znače". U predstavi igraju još i Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Sanja Matejić, Jasmina Dimitrijević, Ivan Vidosavljević, Bogdan Milojević, Marija Rakočević.

U planu je priprema komada "Naši sinovi" i "Ruženje naroda".

Ove godine spisku Joakimovih potomaka i dobitnika Statuete pridružilo se i ime kostimografkinje Milanke Berberović, koja je u svojoj karijeri ostvarila više od dvesta kostimografija u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu od 1997. godine čiji je dekan bila u periodu od 2001. do 2005. godine. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu dobila je titulu profesor emeritus 2010. godine. Od 1988. godine Milanka Berberović sarađuje kao gostujući profesor na univerzitetima u SAD. Višestruko je nagrađivana za svoj umetnički rad.

"Ima jedna lepa rečenica koja kaže da je premijera društveni događaj, a sve ostalo pozorište, a to ostalo mene drži već 50 godina u pozorištu. Sve moje radosti i tuge, uspesi i neuspesi, vezani su za teatar. Volim pozorište, živela sam u njemu i nastaviću tako", rekla je profesorka Berberović.

Prsten sa likom Joakima Vujića uručen je Jeleni Janjatović, kostimografkinji Knjaževsko-srspkog teatra, a godišnje nagrade glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

Prva repriza predstave "Briši od svoje žene" na repertoaru SKT-a je sutra od 20 sati, a druga u subotu, 22. februara.

Galerija slika