Kultura

Dan teatra u potpunosti u znaku Joakima: Praizvedba komada "Negri" i dodela nagrada (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:50 | Subota, 16 02 2019

Praizvedbom komada "Negri", uz dodelu Statuete Joakim Vujić, prstena sa likom oca srpskog teatra i godišnjih nagrada u kragujevačkom pozorištu, svečano je obeležen Dan tetra.

Godine 1835. na Sretenje gospodnje izvedena je prva pozorišna predstava "Fernando i Jarika", prva premijera u tadašnjem Knjaževsko-serpskom teatru i bio je to početak organizovanog pozorišnog života u Srbiji. 

Praizvedba komada "Negri", po do sada neizvođenom Joakimovom tekstu, još je jedan doprinos čuvanju uspomene na lik i delo oca srpskog teatra. Režija komada "Negri ili LJubav prema bližnjem svom", koji govori o kolonijalizmu i položaju robova u tom periodu, a koji veoma dobro korespondira sa današnjim vremenom, poverena je Anđelki Nikolić, a igraju Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Petar Lukić, Nenad Vulević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić.

Godine 1985., povodom 150. godišnjice pozorišta u Kragujevcu, ustanovljeno je priznanje sa likom onoga koji je pozorište smatrao za "nužnu školu u kojoj se može štogod dušepoleznije i dušespasitelnije čuti i naučiti" – Statueta Joakim Vujić. Imena dobitnika ove nagrade predstavljaju istoriju srpskog pozorišta druge polovine 20. i počekta 21. veka. Ove godine spisku Joakimovih potomaka pridružilo se još jedno ime čuvenog scenografa i slikara Geroslava Zarića.

"U fazi sam zatvaranja krugova. Zatvorio sam pedagoški krug, otišao sam u penziju iz klase gde sam studirao. Zatvaram i pozorišni krug, a mislio sam i da sam sa nagradama završio. Međutim, ova nagrada me je prijatno iznenadila upravo zbog toga što je nisam očekivao", rekao je Zarić zahvaljujući se žiriju i teatru u kojem je uradio jednu od svojih prvih scenografija.

Prsten sa likom Joakima Vujića, koji se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu, uručen je Miodragu Pejkoviću. Glumcu koji je u kragujevačkom pozorištu ostvario više pd 60 uloga, a svoju karijeru je krunisao nedavno odigranim Strindbergovim Kapetanom, jednim od najvećih likova u dramskoj književnosti.

Prošlu godinu obeležila je i kamerna predstava "Četiri brata" Radovana Tišme, u režiji Dragana Jakovljevića, koja je KST predstavljala na više festivala u zemlji i regionu. Za izuzetan timski rad godišnja nagrada teatra dodeljena je Draganu Jakovljeviću i glumačkom ansamblu Ivanu Vidosavljeviću, Zdravku Maletiću, Draganu Stokiću i Nenadu Vuleviću. 

Za posvećenost poslu i ostvarene rezultate, godišnje nagrade pripale su i Nadici Ognjanović, organizatoru opštih poslova i Jovani Perić, samostalnom organizatoru.

U Galeriji Joakim pred početak premijere otvorena je izložba Kostim od skice do scene autorke Jelene Janjatović, kostimografa Knjaževsko–srpskog teatra, koju je otvorio reditelj Marko Misirača.

U repertoarskom planu Knjaževsko-srpskog teatra za 2019. godinu predviđene su premijere predstava Voćni dan, Velimira Stojanovića u režiji Dragana Jakovljevića i Ženidba i udadba Jovana Sterije Popovića u režiji Jane Maričić.

Galerija slika