Kultura

DANCE WITH INDONESIA: Koncert "Krida Budaya" i AFA "Svetozar Marković"

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 13 07 2019

Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni folklorni ansambl "Krida Budaya" iz Indonezije, na zajedničkom koncertu sa AFA "Svetozar Marković", sutra od 20,30 sati u Knjaževsko-srpskom teatru. 

Prethodnih godina kragujevačka publika imala je priliku da se upozna sa plesovima i igrama Portorika i Gruzije, a ovoga leta moći će da uživa u lepoti i složenosti egzotičnih plesova Indonezije. 

Akademski folklorni ansambl "Svetozar Marković" predstaviće Splet igara iz Šumadije i Vranjansku svitu.

"Krida Budaya", osnovan 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Okuplja mlade ljude, kako i samo ime ansambla kaže, u „kulturnoj misiji” predstavljanja indonežanskog tradicionalnog nasleđa na scenama širom sveta. I ovoga leta Krida Budaya je na svom evropskom proputovanju, i Kragujevac je samo jedna od destinacija, pored Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Mađarske, na kojoj će ansambl nastupati kao ambasadopr indonežanske kulture.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa od kojih svaka ima svoje specifične plesove. Krida Budaya donosi na scenu deo ovog bogatog igračkog nasleđa, najpre predstavljajući spletove plesova Jave i DŽakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, ponekad magijskog značenja, ponekad zavodljivih pokreta, ponekad slaveći radost života, kroz pokret pripovedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga. Celokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.