Kultura

"Dečje iskre" nagradile učesnike konkursa na temu „Šumadija – duhovni pejzaš“ (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 26 05 2019

U Osnovnoj školi „Milutin i Draginja Todorović“ uručene su nagrade učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na konkursu literarnih i likovnih radova obnovljenog časopisa za dečije umetničko stvaralštvo „Dečije iskre“. Na temu „Šumadija – duhovni pejzaš“ pristiglo je oko 500 likovnih radova i daleko manji broj literarnih, a žiri je odabrao i knjigom nagradio 14 najboljih.

Na adresu „Dečjih iskri“ pristiglo je mnogo više likovnih nego literarnih radova među kojima se, u želji da pomognu, osetio veliki upliv odraslih. Žiri je to prepoznao, uspeo da odabere najbolje i nagradi iskrenost dece odnosno onih koji su osetili da pripadaju Šumadiji i da je ona njihov zavičaj u kome se osećaju svojima, rekla je Ana Antonijević član žirija za literarne radove. Kao deo uredničkog kolegijuma ona se ovom prilikom zahvalila školama koje su poslale radove, i posebno pohvalila nastavnike koji rade sa decom, jer se oseća da podstiču decu na izražavanje rečima. Da pristiže veći broj likovnih radova, primećeno je i tokom uređivanja „Dečijih iskri“, jer je kaže Antonijević očigledno deci lakše da svoju maštu i impresije izraze bojom i četkicom a manje rečima. Ona dodaje da je to problem današnje tehnologije, upotrebe mobilnih telefona i društvenih mreža gde je sve jako skraćeno i zato cenimo trud dece koja samostalno pišu i žele da se izraze rečima.

„Dečje iskre“ koje danas izlaze u izdanju Ustanove kulture „Koraci“ ostavile su dubok trag među mnogim generacija ne samo Kragujevčana, već su bile jedne od najuglednijih časopisa za decu i njihovo umetničko stvaralaštvo u bivšoj Jugoslaviji, kazao je prilikom uručenja nagrada Miodrag Stoijlović, glavni i odgovorni urednik časopisa. U vreme  preovladavanja nove tehnologije u kome deca govore skraćenim jezikom i gde je sms dominantan vid komunikacije,“Dečje iskre“ su značajne jer podstiču negovanje jezika i bogaćenje vokabulara. Oni se tako osposobljavaju za budući život, jer bez jezika i bez obzira na sva ostala znanja ističe Stojilović neće moći uspešno da predstave sve ono što nose u sebi i što znaju.

Posle prve inicijalne godine „Dečje iskre“ su  izašle iz grada Kragujevca i prihvaćene su u drugim opštinama, Gruži, Batočini i Rači Govoreći, zbog čega je i proistekla tema konkursa „Šumadija – duhovni pejzaž“ koja je trebalo da demonstrira tu činejnicu i istovremeno pokaže koliko deca osećaju pripadnost svom zavičaju i ovom prostoru.

Galerija slika