Kultura

Dejan Savić otvorio izložbu „Vaterpolisti – žongleri“, omaž velikom rivalstvu Mađarske i Srbije (FOTO)

Autor: InfoKG
12:30 | Nedelja, 27 10 2019

Izložba Mađarskog muzeja Olimpijskih igara i sporta pod nazivom „Vaterpolisti – žongleri“, o jugoslovensko/srpsko-mađarskim vezama u vateroplu, otvorena je sinoć na bazenu SPD „Radnički“, u prisustvu predstavnika ove institucije, lokalne samouprave, brojnih poklonika sporta i selektora vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejana Savića. 

Zahvalivši se lokalnoj samoupravi i Ambasadi Mađarske što je izložba stigla u Kragujevac, direktor Sportskog društva Radnički, Bojan Ilić, istakao je da je ona izuzetno značajna za mlađe naraštaje.

"Pored toga što izložba prikazuje istoriju vaterpola i najvažnije susrete naših asova, veoma je važna u trenutku kada se rukovodimo idejom da je, uz kvalitetan rad sa mlađim selekcijama, i edukacija mladih, osnov svega. Upravo ovde, na prostoru gde jedan tim kao što je Vaterpolo klub Radnički ispisuje nove stranice istorije, naši najmlađi sportisti imaju priliku da se ugledaju na ovakve asove i saznaju kako se postaje šampion", rekao je Ilić.

Izložba se sastoji od 10 panela i omaž je najboljim reprezentacijama sveta, koje su u poslednjih šezdesetak godina redovno bile evropski, svetski i olimpijski prvaci, a u grad na Lepenici stigla je u okviru Nedelje mađarske kulture u Srbiji, u organizaciji Ambasade Mađarske i Grada Kragujevca.

Kao vaterpolista sa najviše nastupa pod kapicom naših reprezentativnih selekcija (444), Dejan Savić je odigrao nebrojano mnogo istorijskih duela sa Mađarima, a veliko rivalstvo nastavljeno je i kada je postao selektor Srbije.

"Pre svega, želim da se zahvalim organizatorima što su mi učinili čast da otvorim izložbu, koja je izuzetnog karaktera i predstavlja dve, odnosno tri reprezentacije koje su obeležile vaterpolo u poslednjih 60 godina, s tim što su Mađari to činili i duže. Možemo da vidimo, ne samo izuzetne fotografije učesnika, već i rezultate koje su ostvarili. Moram da napomenem da je svaka generacija uz pozitivan rivalitet uvek ostajala na prijateljskoj osnovi, do dana današnjeg. Kao učesnik mnogih mečeva ovih selekcija mogu da kažem da je ovo divan poklon ljubiteljima sporta i gradu Kragujevcu", zaključio je Savić.

Kragujevačka publika izložbu će moći da pogleda do 30. novembra.

Po svečanom otvaranju izložbe usledio je derbi sedmog kola Regionalne A2 lige, u kome su vaterpolisti Radničkog nadigrali ekipu Primorja iz Rijeke, rezultatom 15:9 i ostali na čelu tabele, sa maksimalnim učinkom.

Galerija slika