Kultura

Dodeljene nagrade pete "Zlatne kulise": "Mamin dašak u svemiru" najbolja predstava

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 18 03 2019

"Mamin dašak u svemiru" Akademskog pozorišta SKC Niš najbolja je predstava u celini V Festivala amaterskih pozorišta "Zlatna kulisa", kako po mišljenju stručnog žirija, tako i žirija učesnika.

Studentski kulturni centar Kragujevac peti put zaredom organizovao je festival amaterskih pozorišta "Zlatna kulisa".

Stručni žiri zasedao je u sastavu Boris Milivojević - pozorišni i filmski glumac, Miloš Krstović - pozorišni glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra  i Jelena Gojić - umetnički rukovodilac i pozorišni pedagog Akademskog pozorišta studenata germanistike FILUM-a. Žiri učesnika činio je po jedan član svakog od ansambala učesnika festivala - Sanja Veljković, Milan Cerović, Petar Ščepihin, Gordana Adamov, Milica Vraneš i Nina Nedeljković.

Selektor V Kulise bio je Dragan Jakovljević, reditelj Knaževsko-srpskog teatra.

Nagrade stručnog žirija

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Mamin dašak u svemiru", Akademskog pozorišta SKC Niš. "Najbolja komunikacija sa publikom i sve ono što krasi jedan pozorišni komad", navodi se u obrazloženju.

 

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Gospodar muva", Dramskog studija mladih "Gradskog pozorišta" Bečej. "Briljantna i uverljiva glumačka igra, uz sjajno rediteljsko rukovođenje", argumentovao je žiri. 

Treća nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Tanki zidovi" Akademskog pozorišta "Branko Krsmanović" Beograd. "Visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog stvaralaštva", obrazlaže žiri.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Igoru Pavloviću za predstavu "Gospodar muva" - "Stilski ujednačena, kompleksna, uverljiva".

Nagrada za najbolju ulogu dodeljena je Jovani Đorđević za ulogu Mama Zeko u predstavi "Mamin dašak u svemiru" - "Kompleksna i velika uloga za tako mladu glumicu, a igra tako uverljivo".

Nagrada za najbolju ulogu dodeljena je Borisu Dimitirijeviću za ulogu Pigija u predstavi "Gospodar muva" - "Koncentrisan, jednostavan i istinit". 

Specijalna nagrada dodeljena je predstavi "Creeps", Dramskog studija Doma omladine Kragujevac - "Za celokupno delo, angažman, režiju i glumu". 

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu predstave "Gospodar muva" - "Visoko precizna, energetski ispunjena glumačka igra".

Specijalna nagrada dodeljena je Mini Ćirić za predstavu "Tanki zidovi" - "Za autorski projekat i kompletan scenski nastup, glumu, režiju, kostime, scenografiju i tekst".

Nagrade žirija učesnika

Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi "Mamin dašak u svemiru" Akademskog pozorišta SKC Niš.

Nagrada za glumačku bravuru "Dragomir Bojanić Gidra" dodeljena je Nebojši Milosavljeviću za ulogu inspektora u predstavi "Slučaj", Pozorišta Kulturnog centra "Radoje Domanović", Rača.

Nagrada za glumačku bravuru "Mileva Žikić" dodeljena je Jovani Đorđević za ulogu Mame Zeko u predstavi "Mamin dašak u svemiru".