Kultura

Društvo guslara „Karađorđe“ Svetosavskom akademijom obeležilo 40 godina od osnivanja (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Subota, 01 02 2020

Tradicionalnom Svetosavskom akademijom Društvo guslara „Karađorđe“ obeležilo je četiri decenije od svog osnivanja. Plaketa za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju epske poezije i gusala i afirmaciju Društva ove godine je pripala sekretaru Svetoliku Lazoviću, a Povelja počasnog predsednika dodeljena je nekadašnjem predsedniku Nikoli Svičeviću.

Društvo je 1980. godine osnovala grupa studenata i zaljubljenika u taj milozvučni instrument. Iz godine u godinu Društvo se omasovljavalo i izraslo u veliko društvo koje u svom sastavu ima izvanredne guslare, majstore za izradu gusala, epske pesnike i vernu publiku.

Najtrofejnije Društvo guslara u Srbiji „Karađorđe“ od 2005. godine organizuje, sada već, tradicionalnu Svetosavsku akademiju, čiji je pokrovitelj grad Kragujevac i na kojoj se zaslužnim pojednicima dodeljuje Plaketa za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju epske poezije i gusala i afirmaciju Društva „Karađorđe“. Ovogodišnji dobitnik je sekretar Društva Svetolik Lazović, a Povelja počasnog predsednika dodeljena je nekadašnjem predsedniku Društva Nikoli Svičeviću.

"Sveti Sava je naš idejni i kulturni vođa koji nam je ostavio u nasleđe da čuvamo pravoslavlje, slobodu i ljudsko dostojanstvo. Gusle su kao biser srpskog kulturnog nasleđa čuvar srpske kulture, tradicije i svih vrednosti koje su vekovima krasile srpski narod. Tu tradiciju čuvamo pažnjom i ljubavlju. Naše vitirine su pune pehara, a osim revijalnih takmičenja organizujemo humanitarne koncerte i akcije dobrovoljnog davanja krvi, sve u skladu sa čojstvom i junaštvom", rekao je Dragan Kuč, predsednik Društva.

Nisu gusle samo pevanje kao što mnogi misle. Gusle su riznica mudrosti i simbol srpskog narodnog kulturnog nasleđa i sećanja na slavne dane naše prošlosti. Od Filipa Višnjića do danas guslari su zaslužni za poštovanje i očuvanje naše istorije, tradicije i običaja. Pevanje uz gusle deo je našeg nacionalnog i kulturnog identiteta, dugog trajanja uprkos preplitanjima sa raznim kulturnim uticajima i borbe za opstanak na ovim prostorima. Uz gusle su opevani važni istorijski događaji iz naše prošlosti koji su sačuvani od zaborava. Pevanje uz  gusle, pored slave i kola, od 2018. godine nalazi se na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a značajan doprinos tome dalo je i Društvo „Karađorđe“ iz Kragujevca, kome je Srpska pravoslavna crkva dodelila Arhijerejsku gramatu, čime je Društvo svrstano u red zadužbinara", rekao je čestitajući jubilej prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje.

Galerija slika