KulturaFoto: Arhiva

Festival “BAŠTeAtar” u Domu omladine

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 31 07 2018

Festival profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija “BAŠTeAtar” svečano će biti otvoren sutra od 21 čas u Bašti Doma omladine i trajaće do nedelje, 5. avgusta. Na festivalu će pozorišne trupe i nezavisne produkcije iz Rijeke, Beograda, Bačke Palanke i Novog Pazara izvesti ukupno pet predstava.  

Predstava “Zorom (Kad je sasvim tiho)”, rađenoj po motivima drame “Psihoza u 4:48”, pisca Sare Kejn, a u režiji Alise Debelić, biće izvedena sutra od 21:15 časova u Bašti Doma omladine. Komad je rađen u samostalnoj produkciji Alise Debelić i Mirte Polanović iz Rijeke.  

Monodrama u izvođenju glumice Mirte Polanović izuzetno je uzbudljiv, potresan, duboko promišljen i visoko estetizovan umetnički čin. Vođena rediteljski precizno, svojom uverljivom glumačkom igrom i koreografijama na originalnu muziku (Sandi Bratonja), glumica uspeva da nas uvede u svet samoće, bola, patnje, krahova i najzad fatalnog sloma jedne ličnosti. Upravo ovako birana scenska sredstva bacila su svetlo baš na ovu monodramu. 

“SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI” naziv je predstave beogradskog Reflektor teatra, koja će biti izvedena u četvrtak, 2. avgusta, od 21 čas u Bašti Doma omladine.  Za koncept i režiju je bila zadužena Minja Bogavac. 

Ono što ovu predstavu izdvaja iz mase drugih dokumentarnih i ostalih postdramskih predstava jeste paralelni tok koji autorka uspostavlja i dalje, kroz predstavu, razvija. Priču, odnosno biografiju jednog od najvažnijih herojskih ličnosti iz naše (jugoslovenske) istorije Ivi Loli Ribaru, njegovoj porodici i okruženju, Bogavac koristi kao platformu, povod da se sa scene čuje glas generacije rođene kasnih osamdesetih ili ranih devedesetih godina prošlog veka. Ovo je predstava o herojima iz prošlosti, ali i predstava o Nini, Sunčici, Nikoli, Đorđu i Strahinji koji u ovo neherojsko vreme uspevaju da svojim učestvovanjem u ovakvim pozorišnim podvizima postanu uzori nekim generacijama jalovih dvehiljaditih.

Umetnička trupa “Hop.La!” iz Beograda predstaviće se na festivalu sa predstavom “Epske igrice:Zidanje Skadra” koja će biti izvedena u petak, 3. avgusta, od 21 čas u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Za dramatizaciju su bile zadužene Anđelka Nikolić i Olga Dimitrijević, a predstavu je režirala Anđelka Nikolić. 

Predstava “Epske igrice” za dramaturšku osnovu uzima epsku narodnu pesmu Zidanje Skadra koju rediteljka sagledava iz zanimljive i nesvakidašnje perspektive. U predstavi se postavljaju pitanja: Da li je žena materijal od kojeg se „grad gradi“, odnosno koliko je novca potrebno da bi se isplatile dnevnice radnicima za taj višegodišnji rad, i najzad, na koliko godina bi trebalo osuditi zločince (ali i saučesnike) za delo uzidavanja žene u temelje grada? S obzirom na to da je ova narodna pesma u programu za srpski jezik za peti razred osnovnog školskog obrazovanja, rediteljka kroz ovu temu uključuje i „poznavanje“ drugih predmeta predviđenih za ovaj razred u školovanju. Na kraju, time što je publika u učionici u kojoj će se postaviti ključna pitanja i desiti pravi dijalog, ovu predstavu posmatram kao primer zdravog temelja za načela koja bi mladi i oni koji osećaju da za njih još nije kasno, mogli steći. 

Komad “Praćka”, pisca Nikolaja Koljade, a u režiji Sonje Petrović biće izvedena u subotu, 4. avgusta, od 21 čas u Bašti Doma omladine. Predstava je rađena u produkciji “Public P” iz Bačke Palanke. 

Tekst savremenog i neretko kod nas izvođenog ruskog dramskog pisca Nikolaja Koljade u nadahnutom i preciznom rediteljskom čitanju Sonje Petrović podseća na najbolje kamerne predstave koje publika želi iznova i iznova da gleda, uživajući u glumačkim interpretacijama. Osim toga, Praćka je priča o slobodi, o tome kako je teško osvojiti je u društvu koje propisuje takve moralne kodekse koji određeni deo društva (da ne kažem manjine) isključuju. Ovo predstava nam, bez ulepšavanja, pokazuje koliko smo krhki, koliko nemoćni u odnosu na prirodu koja nas određuje. Na kraju, Praćka je traktat o tome koliko je čovek jedna „složena mašina sa mnogo točkića, šrafova i ventila“, kako kaže onaj najveći ruski dramski pisac.

Trupa “Joj evo ih ovi” iz Novog Pazara izvešće u nedelju, 5. avgusta, od 21 čas u Bašti Doma omladine predstavu “Beton mahala”, koju su režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović. 

Iz predstave “Beton mahala” isijava potreba mladih Novopazaraca da kažu šta oni misle o sredini iz koje su potekli, o školstvu, o verskim, običajnim i drugim razlikama. Dramaturški predložak koji je dobijen iz procesa rediteljski je oblikovan tako da u prvi plan stavi same aktere autentičnih priča. Jednostavnim, ali i te kako pozorišnim sredstvima, Trifunović i Rifatović uspeli su da sa akterima iznedre važnu predstavu koja pokreće niz tema i preispituje ne samo lokalnu, već i širu društvenu stvarnost. 

U Galeriji Doma omladine poslednjeg dana festivala, 5. avgusta, od 22:30 časova biće prikazan dokumetarni film “Čvorovi”. Film je nastao je povodom tri decenije od osnivanja Dramskog studija i Dečije pozorišne radionice Doma omladine u Kragujevcu.

Festival profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija “BAŠTeAtar” biće zatvoren u nedelju, 5. avgusta od 23:30 časova proglašenjem pobednika. 

U slučaju lošeg vremena, predstave će se umesto bašte Doma omladine, odigrati na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Ulaz na sve predstave je slobodan, uz prethodno podignutu kartu u Domu omladine, kojom se rezerviše mesto. Broj mesta je ograničen. 

*Autor opisa predstava je selektor festivala Aleksandar Đinđić