KulturaFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Festival muzičkog filma na Đačkom trgu

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Ponedeljak, 21 06 2021

Festival muzičkog filma biće održan sutra i u sredu, 22. i 23. juna, na Đačkom trgu. Publika će biti u prilici da pogleda dokumentarne filmove o legendarnim izvođačima rok muzike sa naših prostora “Nebeska tema” o Vladi Divljanu i ”Novi talas – 40 godina posle“, ali i da razgovara sa rediteljima filmova i gostima. Obe večeri Festivala završavaju se svirkom kragujevačkog benda „Vesele 80.”, a ulaz je besplatan.   

Kragujevac je ove godine bogatiji za još jedan festival, a reč je o Festivalu muzičkog filma, koji organizuje Agencija Kult u saradnji sa Udruženjem Forma. Ideja festivala je da se Kragujevčanima ponudi kvalitetan kulturno-zabavni, ali i edukativni sadržaj. 

Počinjemo letnju sezonu u gradu dobrim rokenrolom, filmovima i svirkama. Želimo da se sugrađani podsete nekih dobrih starih vremena, ali i da se omladina upozna sa najboljim što je naša muzička scena iznedrila. FMF je na neki način dobar uvod u Arsenal Fest, svakako najveći rok događaj koji imamo”, poručuju organizatori. 

Tokom festivala publika će biti u prilici da pogleda dokumentarne filmove o legendarnim izvođačima rok muzike sa naših prostora, da razgovaraju sa rediteljima filmova i gostima, akterima istih, koji su prijatelji i saradnici velikana, ali i svedoci jedne epohe.  

Na repertoraru prve festivalske večeri, u utorak, 22. juna, od 21 čas na Đačkom trgu je film “Nebeska tema” o Vladi Divljanu. Nakn projekcije publika će biti u prilici da razgovara sa rediteljem filma Mladenom Matičevićem i pijanistom Aleksandrom Šandorovim.   

Film “Novi talas – 40 godina posle“ na programu je druge večeri festivala u sredu, 23. juna, od 21 čas na Đačkom trgu, a gosti će biti rediteljka filma Olga Kepčija, rok kritičar Petar Janjatović i basista Zdenko Kolar. 

Obe večeri festivala završavaju se svirkom kragujevačkog benda “Vesele 80.”, koji će izvoditi numere Vlade Divljana, Idola, Električnog orgazma, Haustora, Šarla Akrobate, Azre, Ekv-a i grupe Film. 

Festival muzičkog filma zvanično je podržan od Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije i Skupštine grada Kragujevca. Ulaz za sve posetioce je besplatan.