Kultura

Festival narodne pesme “Dragiša Nedović” na Šumadija sajmu

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 01 05 2018

Festival narodne pesme “Dragiša Nedović” biće održan u četvrtak, 3. maja, od 20 časova na Šumadija sajmu. Nedovićeve pesme na festivalu će izvesti poznati estradni umetnici. Cena ulaznice je 400 dinara. 

Povodom obeležavanja dva veka od proglašenja Kragujevca prvom prestonicom moderne Srbije, a u okviru Majskih svečanosti, Udruženja estradnih umetnika "Kragujevac koncert" organizuje Festval narodne pesme “Dragiša Nedović”. 

Najpoznatije pesme Dragiše Nedovića na festivalu će izvesti Merima Njegomir, Snežana Đurišić, Radiša Urošević, Ekstra Nena, Dragica Radosavljević – Cakana, Novica Negovanović, Rade Jorović i mnogi drugi.

Poznati estradni umetnici nastupiće u pratnji Narodnog ansambla Radio televizije Srbije, a pod upravom Siniše Vićentijevića i Narodnog orkestra “Kragujevac – koncerta”, pod upravom Vlade Tucakovića.

Ulaznice za koncert zainteresovani mogu da kupe u prostorijama Udruženja estradnih umetnika "Kragujevac koncert" u ulici Karađorđevoj broj 6, od 9 do 14 časova, u Index tours-u,  od 9 do 16 časova i na Šumadija sajmu, od 9 do 14 časova.

Tekstopisac, kompozitor i muzičar Dragiša Nedović rođen je u Kragujevcu 1916. u kome je i preminuo 1966. godine. Živeo je i radio na teritoriji stare Jugoslavije i komponovao više od 500, sevdalinki, dalmatinskih i srpskih narodnih pesama. Među najpoznatijim Nedovićevim pesmama su Tekla reka Lepenica, Lepe li su, nano, Gružanke devojke, Ajd’ idemo Rado, Obraše se vinogradi, Stani, stani Ibar vodo… 

Podsetimo, na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka da se podigne spomenik Dragiši Nedoviću u okviru Prostorne kulturno–istorijske celine Staro gradsko jezgro, kod hotela Zelengora, a to je iniciralo Udruženje estradnih umetnika "Kragujevac – koncert".