Kultura

Filmska projekcija: "Alis i gradonačelnik" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Utorak, 18 02 2020

Francuski film pod nazivom "Alis i gradonačelnik", za čiju režiju se pobrinuo Nikolas Parizer, biće prikazan sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a. 

Glavna nagrada u Kanu 2019. u selekciji Directors fortnight pripala je upravo filmu koji će kragujevačka publika sutra imati priliku da pogleda u SKC-u.

Sinopsis: 
Pol Terano, gradonačelnik Liona, drugog po velličini grada u Francuskoj, posle skoro 30 godina bavljenja politikom ostaje bez ideja i zapada u krizu koju opisuje kao egzistencijalnu prazninu, kao automobil snažnog motora, ali bez goriva. Dobre vesti su da, kada njegova inspiracija presuši, na scenu stupa Alis. U gradsku kuću Liona stigla je pravo sa Oksforda na radno mesto koje više ne postoji, ali je zato za nju kreirano novo – smišljanje ideja za gradonačelnika. NJena prva lekcija njemu je lekcija o skromnosti koju gradonačelnik voli da praktikuje, ali joj u isto vreme i sugeriše, da, kao lider ne može baš uvek da bude skroman jer dobri lideri su inspirativni i moraju da budu vidljivi. Rasprave između sredovečnog Pola i Alis su fantastične razmene svega između onog koji ima bogato iskustvo više i nje koja ima puno ideja. Ovi dijalozi dve dijametralno suprotne ličnosti okrenuće njihov svet naglavačke.

Ulaz je besplatan.