KulturaFoto: Mirko Demić

Fotomonografija “1999”: Istorija zapisana objektivom dvojice kragujevačkih fotoreportera

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Sreda, 24 03 2021

Fotomonografija “1999”, čiji su autori fotoreporteri Nebojša Radosavljević Raus i Zoran Petrović, objavljena je u izdanju kragujevačke Ustanove kulture “Koraci”, sa ciljem da se sačuva od zaborava užas NATO bombardovanja Srbije, odnosno Kragujevca, Šumadije i Pomoravlja.   

Simbolično, na današnji dan, kada je pre 22 godine počelo NATO bombardovanje, u izdanju kragujevačke Ustanove kulture „Koraci“ objavljena je Fotomonografija “1999”. Istoriju su objektivima fotoaparata zapisala dvojica kragujevačkih fotoreportera Nebojša Radosavljević Raus i Zoran Petrović. Ona nas, poput vremeplova, vraća u 1999. godinu i na tih 78 dana bombardovanja.

Prvih desetak godina od bombardovanja nismo razmišljali o tome da napravimo fotomonografiju. Međutim, kako vreme prolazi, odlučili smo da tu bogatu arhivu fotografija iz toga doba, koju Raus i ja imamo, pretvorimo u jednu fotomonografiju o tim danima”, rekao je Petrović. 

Mi smo imali mnogo fotografija. Najteže je bilo odabrati one koje ćemo objaviti u fotomonografiji, jer smo često obojica bili na istom zadatku i imamo sličan stil snimanja, morali smo dobro da pogledamo kako ne bismo uslovno rečeno ponavljali fotografije”, izjavio je Raus. 

Na 250 strana fotomonografije “1999”, pored više od 120 fotografija, nalaze se i tekstovi.

Kada se uzme fotomonografija u ruke i prelista, vidi se da to nije klasična fotomonografija, jer smo ostavili dosta prostora za tekstove koji objašnjavaju taj period u kome smo mi imali jednu tešku situaciju. Po samim saradnicima, može se viditi da su to ljudi koji su vrlo kompetentni da daju svoje mišljene i da ono bude publikovano u nekoj knjizi”, kaže Raus. 

Tekstove su pisali doktorka Danica Grujičić, tadašnji načelnika Okružnog štaba civilne zaštite u Kragujevcu Branko Jovanović, novinar Dejan Milošević i publicista Miodrag Stoilović.

Inače, ova fotomonografija je dvojezična, na srpskom i engleskom, sa rezimeom na francuskom, nemačkom, ruskom i engleskom jeziku. 

Fotomonografiju “1999” zainteresovani mogu poručiti pozivnom na brojeve telefona 063/776-40-22 i 064/117-65-65 ili posredstvom mejla zoranppetrovic@gmail.com.