Kultura

Fotomonografija Zorana Petrovića na dar Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
15:39 | Četvrtak, 09 06 2016

Kragujevački fotograf Zoran Petrović poklonio je lokalnoj samoupravi 25 primeraka svoje fotomonografije “Kragujevac za početnike i starosedeoce“.

Reč je o delu koje je Petrović stvarao strplјivo i sa mnogo lјubavi prema poslu i gradu u kome živi u protekle dve decenije i sa kojim će obeležiti jubilarnih 20 godina umetničkog rada. Autorski projekat Zorana Petrovića dobio je podršku na gradskom konkursu za kulturu na kome su mu odobrena sredstva za sufinansiranje. 

Zoran Petrović poklonio gradu fotomonografiju 02

Štampanje ove knjige sam praktično započeo sam, ali videvši gradski konkurs za projekte u kulturi, rešio sam, na nagovor mojih prijatelјa koji su znali šta radim, da konkurišem, i zahvalјujem se onima koji su u ovome prepoznali kvalitet, komisiji i gradu. Ova sredstva mi veoma znače, jer je reč o skupom projektu. Moram da napomenem dvojicu lјudi koji su mi mnogo pomogli kao saradnici na ovoj knjizi, Vidosav Stevanović, glavni urednik knjige i Predrag Cile Mihailović, majstor fotografije koji mi je mnogo pomogao u izboru fotografija i koncepciji ovog izdanja”, naglasio je Petrović.

Poklon je u ime grada primio Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Zadovolјstvo mi je što smo danas u prilici da ugostimo Zorana Petrovića, jednim lepim povodom i pre svega jednim lepim gestom, sa njegove strane, na koji ničim nije bio obavezan. Dugogodišnji rad i lјubav prema Kragujevcu koji je pretočen u fotomonografiju, Zoran je odlučio da pokloni gradu. Ova knjiga je namenjena pre svega Kragujevčanima ali i gostima koji u ovaj grad dolaze bilo kojim povodom“, rekao je Kovačević.

Fotomonografija sadrži 241 fotografiju, na kojima su gradski pejzaži, panorama iz aviona, drona, vazdušnog balona, ali i ljudi, manifestacije i istorijski trenuci u razvoju Kragujevca. Objavljena je pre šest nedelja, a do sada je stigla i na američki kontinent, u Čikago, Toronto, Lucern, u nekoliko italijanskih gradova, Amsterdam, Frankfurt, Esen, Mostar i brojne gradove u Srbiji.