Kultura

Fotomonografija Zorana Petrovića najbolja kragujevačka knjiga 2016.

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Sreda, 08 02 2017

Fotograf Zoran Petrović osvojio je Povelju za knjigu 2016. za fotomonografiju “Kragujevac za početnike i starosedeoce”. Povelja je Petroviću uručena sinoć u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” u okviru svečanog otvaranja “Dana kragujevačke knjige”.

Neizmerno sam srećan što sam dobio ovako vrednu godišnji nagradu koju može svako da sanja, a retko ko da dobije. Grad Kragujevac mi je mnogo pomogao učestvujući u sufinansiranju fotomonografije. Nadam se da će lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovakve i slične projekte. Žao mi je što firma u kojoj radim, Gradska turistička organizacija, a koja predstavlja grad Kragujevac, nije prepoznala značaj ove knjige, a fotomonografija je tolike pohvale dobila”, izjavio je za InfoKG Zoran Petrović.

Nagrada za Petrovića predstavlja veliki podstrek za dalji rad, ali i, kako kaže, obavezuje da sledeća fotomonografija, na kojoj uveliko radi, bude još bolja. Reč je o fotomonografiji čiji je radni naziv “Šumadija i Pomoravlje”. Saradnik na novoj fotomonografiji mu je majstor fotografije, Predrag Cile Mihajlović, a sadržaće i kratke tekstove Miodraga Stojilovića. Urednik nove fotomonografije je Mirko Demić, a objaviće je Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”. Plan je da fotomonografija o Šumadiji i Pomoravlju bude promovisana početkom sledeće godine.

Podsetimo, fotomonografija “Kragujevac za početnike i starosedeoce” je delo koje je Petrović stvarao strplјivo u protekle dve decenije sa mnogo lјubavi prema poslu i gradu u kome živi i sa kojom obeležava jubilarnih 20 godina umetničkog rada. Fotomonografija sadrži 241 fotografiju, na kojima su gradski pejzaži, panorama iz aviona, drona, vazdušnog balona, ali i ljudi, manifestacije i istorijski trenuci u razvoju Kragujevca.