Kultura

"Generali ili srodstvo po oružju" Borislava Pekića u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 07 06 2021

Predstava "Generali ili srodstvo po oružju" Borislava Pekića, u režiji Marka Misirače, na sceni Knjaževsko-srpskog tetara biće izvedena sutra od 20 časova.

Ova vojnička komedija zbiva se meseca juna, jula i oktobra 1944. godine u kući đenerala Đorđija Njegovana, ulica Lamartinova, Neimar, Beograd.

Reč reditelja

U Generalima (praizvedba 1972. u Ateljeu 212 u režiji LJubomira Draškića) se susreću penzionisani general kraljevske jugoslovenske vojske i intendantski pukovnik Vermahta u jesen 1944. u podrumu jedne kuće u Beogradu. NJih dvojica su se čitavog života pripremali za vođenje rata, da bi u momentu kad je on doista i izbio bili odstranjeni s bojnog polja. Kroz istoriju susreta ta dva infantilna ali opasna stvorenja koji, sa zastavicama u rukama i nagnuti nad generalštabnim sekcijama „realizuju“ svoju bolesnu strast za stvaranjem istorije, dok oko njih besni stvarni rat, Pekić nam pokazuje da u korenu našeg nesporazuma sa svetom obično leži neka nezdrava opsesija, neka megalomanska ideja koja je u punom raskoraku sa stvarnim životom. U ovoj komediji strašno je srazmerno smešnom: strašno je to što jedna tako smešna, infantilna situacija ima za posledicu ono što je čovečanstvo doživelo u Drugom svetskom ratu. Tragično koje se iskazuje kao komično, crnohumorni podtekst ovog komada i u podjednakoj meri izuzetno poznavanje jednog mentaliteta – svrstavaju Generale među najvrednija dela srpske komediografske literature - Marko Misirača

U predstavi igraju: Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Marija Rakočević, Nenad Vulević, Avram Cvetković i Bogdan Milojević.

U predstavi učestvuje Gradski dečji hor Mali liceum.