Kultura

Gibaro de Puerto Rico: Susret folklornih ansambala u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 21 07 2017

Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni foklorni ansambl Gibaro de Puerto Rico na zajedničkom koncertu folklora sa Akademskim folklornim ansamblom Svetozar Marković. Koncert će se održati večeras od 20,30 sati na Đačkom trgu.

U susretu tradicija u kultura dveju zemalja, Akademski folklorni ansambl Svetozar Marjković Studentskog kulturnog centra predstaviće raskoš naše narodne igre, dok Gibaro de Puerto Rico donosi magični ritam i zavodljive pokrete folklornih igara svoje zemlje.

Gibaro de Puerto Rico je folklorni ansambl sa tradicijom dugom 44 godine. Osnovan je 1973. godine na inicijativu čuvene portorikanske koreografkinje i plesača Marije Tereze Mirande i dr Franciska Lopeza Kruza, vrsnog poznavaoca portorikanske muzike i folklora. Ansambl ima zvaničnu podršku svih značajnih institucija kulture i obrazovanja Portorika – Instituta za kulturu, Ministarstva za obrazovanje i Turističke organizacije Portorika. Direktor grupe danas je dr Erik M. Gonzales, i zajedno sa članovima grupe zaslužan je za kreiranje koreografija i scenskog identiteta ansambla. 

U cilju što boljeg očuvanja i predstavljanja portorikanskog folklora i autentičnih formi kulturng nasleđa Portorika, ansambl neguje i istraživački rad, kako kroz literaturu i istorijska istraživanja, tako i kroz rad na terenu.
Svako od predstavljanja ovog ansambla je svakako više od samog scenskog nastupa, svaki nastup je, zapravo, slavljenje i afirmisanje portorikanske kulture i tradicjie. Danas je Gibaro de Puerto Rico jedan od najznačajnijih ambasadora muzičke tradicije Portorika širom sveta.

Ansambl se u svom promovisanju tradicionalnog i kulturnog nasleđa Portorika vodi maksimom:

Proživeti, poznavati sebe, biti oduševljen ritmom koji nam teče kroz vene, osetiti ukus našeg šećera, kafe i duvana, sve što se izrazito suprotstavlja svakodnevnom pritisku savremenog društva.

Svrha Gibaro de Puerto Rico je promovisanje, očuvanje i zaštita folklornog nasleđa Portorika kroz izvođenje narodnih igara, tradicionalne muzike i kroz umetničko uobličavanje svakodnevnih običaja Portorika.