Kultura

Gordana Vučković najbolji bibliotekar 2020. godine

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Utorak, 15 12 2020

Gordana Vučković, samostalni knjižnjičar u Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić", proglašena je za "Najboljeg bibliotekara" u 2020. godini od strane Bibliotekarskog društva Srbije.

U obrazloženju žirija u sastavu: Milica Matijević, Tatjana Bogojević i Olivera Nastić (predsednik) između ostalog se kaže:

"Koleginica Gordana Vučković izdvojila se svojom bogatom i dinamičnom radnom biografijom. Ona je jedan od onih bibliotečkih stručnjaka koji, primenjujući inovativna rešenja u predstavljanju zavičajne građe, ruše stereotipe o bibliotekarstvu kao dosadnoj profesiji. U obrazloženju predloga za nagradu, koje potpisuje Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, navodi se da je koleginica Gordana Vučković sledeći "sve puteve knjige", osim predanog i stručnog rada u Zavičajnom odeljenju učinila značajan iskorak u osmišljavanju i organizovanju manifestacije "Dani kragujevačke knjige", koja zahvaljujući njenoj inventivnosti i predanom radu prerastaju u Dane kragujevačke kulture.  Osim očuvanja zavičajnog kulturnog nasleđa, predanog rada sa korisnicima, učestvovala je u brojnim projektima svoje biblioteke, član je i aktivni saradnik redakcije časopisa "Koraci  i "Kragujevačko čitalište". Poseduje bogatu bibliografiju stručnih radova, preko 60 bibliografskih jedinica. Autor je nekoliko monografskih publikacija. Savesna i predana struci, veštine i iskustva znalački usaglašava sa potrebama biblioteke u kojoj radi, čime svakodnevno unapređuje njen rad, ali i bibliotekarstva u celini. Iza ove naizgled naizgled jednostavne formule , "voditi računa o suštini, a ne o formi" i "nesebično deliti znanje i iskustvo sa kolegama", krije se nešto mnogo više a to više, neophodno za budćnost biblioteke i zajednice, jeste upravo ono što je definitivno opredelilo mišljenje žirija da je Gordana Vučković najbolji kandidat za ovogodišnju nagradu."