Kultura

GUSLARI Društva “Karađorđe” drugi na republičkom takmičenju

Autor: Jovana Mladenović
09:03 | Subota, 08 06 2019

Društvo guslara „Karađorđe“ iz Kragujevca na nedavno završenom 27. republičkom festivalu guslara Srbije u Vrbasu, u konkurenciji 36 društava i 88 takmičara, osvojilo je ekipno drugo mesto. 

Gusle su sačuvale od zaborava mnoge istorijske događaje, zbog čega su one značajne za kulturu, istoriju, tradiciju i običaje našeg naroda. Osvojivši drugo mesto na festivalu guslara Srbije, Društvo guslara „Karađorđe“ opravdalo je ukazano poverenje i na pravi način reprezentovalo naš grad, rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović na prijemu za gislare. 

Pevanje uz gusle pored slave i kola, nalazi se na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnih kulturnih nasleđa čovečanstva, čemu je doprinelo i Društvo guslara „Karađorđe“ koje je osnovano pre 40 godina i sada broji preko 150 članova. Za nastup je u svakom trenutku spremno oko 30 guslara, a ostali članovi su prijatelji i ljubitelji gusala. 

Na raznim takmičenjima osvojili su 14 pehara i prema rečima Dragana Kuča predsednika, Društvo guslara „Karađorđe“ iz Kragujevca uživa veliko poštovanje među ostalim guslarskim društvima. Opisujući gusle, Kuč je kazao da su one „nepisana istorija“ koja vekovima stavlja akcenat na događaje koje nije imao ko da zapiše, ali je imao ko da opeva.

Prijemu je prisustvovala i Bojana Peković mlada guslarka koja je 2012. godine sa svojim bratom pobedila na takmičenju „Ja imam talenat“. Ona sada studira u Finskoj na Sibilijus muzičkoj akademiji, jednoj od 10 najboljih na svetu. Prijemni na prestižnu svetsku akademiju položila je pevajući na guslama za koje kaže da su joj životna okosnica i ono što je drži i pomaže u spoznaji sebe.