Kultura

Istinskom emocijom otvara srca: AMIRA MEDUNJANIN u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 07 03 2019

Svetski priznata pevačica sevdalinki Amira Medunjanin održaće koncert sutra od 20,30 časova u Pozorištu za decu. Na koncertu će uz Amiru nastupiti gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak.

"Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča", kaže Amira.

Sevdalinke koje je Amira naučila od svoje majke bile su neke od najlepših pesama koje je čula. Fasciniranost usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela je Amiru da se posveti stvaranju svog jedinstvenog glasa unutar sevdalinke, u nastojanju da njenu izražajnost istraži do kraja.

Naslov "Bosanske Billie Holiday”, kako ju je nazvao novinar Garth Cartwright, ukazuje na način na koji je Amira preokrenula sevdah, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina. O tome svedoče albumi "Rosa" (2005), "Amira Live" (2009), "Zumra" (2010), "Amulette" (2011), "Silk and Stone" (2014), "Damar" (2016) i "Ascending" (2018).

Ulaznice za koncert su rasprodate.