Kultura

Izložba "Akademik Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 02 12 2019

Izložba o životu i radu akademika Mihaila Gavrilovića biće otvorena sutra od 18 časova u Konaku kneza Mihaila i trajaće do 27. decembra.

Izložba o životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), značajnog istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.

Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima, a mlađim generacijama pogotovu. Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada M. Gavrilovića, kao i relevantne publikacije.

Izložbu su pripremili saradnici Ogranka SANU u Nišu, Narodnog muzeja Niš i Istorijskog arhiva Niš, u znak zahvalnosti i poštovanja prema ovoj krupnoj figuri nacionalne istorije, čoveku koji je rođenjem, školovanjem i prvim radnim angažmanima, ali i potonjim aktivnostima, vezan za južnu i istočnu Srbiju.