Kultura

Izložba Dejana Ilića Cvike u galeriji Kluba kulture Artium

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 16 01 2020

"Minuti", prva samostalna izložba radova velikih formata Dejana Ilića Cvike, našeg sugrađanina i poznatog muzičara, biće otvorena sutra u 20 časova u galeriji Kluba kulture Artium. 

Javnost će imati priliku da upozna i autorovu drugu umetničku stranu, njegov lični, apstraktni umetnički doživljaj stvarnosti. Time je u potpunosti Cvika ostvario želju, od ranije poznatu u krugu bliskih prijatelja, da radove najpre predstavi u rodnom gradu, Kragujevčanima.

Izložbu će otvoriti Maja Živanović, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka iz Beograda, koja smatra da je „serijom od 13 slika, umetnik sintetizovao nesvakidašnji smisao za izvanrednu prefinjenu stilizaciju oblika i efektnu upotrebu kontrasta svetla i boja. Potpuno predan apstrakciji, kao specifičnom umetničkom izrazu koji daje novu energiju savremenoj umetnosti… Taj emotivno-misaoni svet, odslikava čulnu percepciju umetnikovog doživljaja, jer je Cvika pre svega slikar srca, trenutka i minuta, a tek potom razuma.“

Priznajući da se slikarstvom bavi dugo, koliko i muzikom, Dejan Ilić Cvika kaže: "Slikarstvo mi pruža taj luksuz da ja budem 100 odsto ja, za razliku od muzike koja je više „timska“stvar, bar ova dipsciplina kojom se ja profesionalno bavim. Za ceo taj proces od belog platna do gotove slike odgovoran sam sam sebi. Svaki čovek ima potrebu da ima neke svoje lične minute. Moji lični minuti su moje slike i svaka od njih čuva po neku tajnu. Strah. Poraz ili Pobedu.“

Posle Kragujevca, u kojem će izložba biti otvorena do 2. februara, autor planira da podeli „svoje minute“ sa publikom u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim velikim gradovima u regionu.