Izložba „Freske Kosova i Metohije“ u Narodnom muzeju

Četvrtak, 13 Februar 2020 09:00Autor: Jovana Mladenović

Izložba pod nazivom „Freske Kosova i Metohije“ biće otvorena sutra u 13 sati u Narodnom muzeju, a povodom Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. 

Organizatori su Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Narodni muzej u Kragujevcu. 

Izložba će biti otvorena do utorka, 31. marta.
    
Izložba „Freske Kosova i Metohije“ upriličena je povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Na izložbi će biti prezentovane 22 kopije fresaka velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti i 5 natpisa. Ova kulturna dobra nalaze se u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Dečani i Gračanica – četiri spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Koncepcija izložbe podrazumeva didaktički, afirmativan diskurs, uperen na upoznavanje – prezentaciju fresaka Kosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena. Kosovo, uz Rašku, temelj je srednjovekovne države i osnov identiteta.

Narodni muzej u Kragujevcu ovom, kako duhovnom, tako i kultorološki izuzetno vrednom izložbom za srpski narod daje svoj doprinos obeležavanju dva jubileja, predstavljajući kulturnu baštinu našeg naroda kroz dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći.

Najnovije vesti iz ove kategorije