Kultura

Izložba grafika Dragane Bojić u "Mostovima Balkana"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 04 09 2019

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“ sutra od 20 časova biće otvorena izložba grafika Dragane Bojić, koju će posetioci moći da razgledaju do 24. septembra.

Dragana Fransen-Bojić je rođena u Kragujevcu. Studirala na Građevinskom fakultetu i Beogradu. Od 1980. živi u Belgiji. Diplomirala je slikarstvo 1987. plus jednu godinu specijalizacije/slikarstvo. Diplomirala je grafiku 2008. godine, plus dve godine specijalizacije/grafika na Akademiji Lepih Umetnosti u Vervieu, Belgija. Član je umetničkih grupa: „Silence, les Dunes“, Groupe „U“ i „La Nouvellée Poupée D’Encre“ . Član je AIAP UNESKO/CNAP Belgije. Dobila je više nacionalnih i internacionalnih nagrada. Učestvovala na mnogobrojnim internacionalnim bijenalima i trijenalima grafike.  Učesnik u radu više međunarodnih umetničkih susreta savremene umetnosti i kolonija. Realizovala je studijska putovanja u Srbiji, Kanadi, Francuskoj, Danskoj i Belgiji.

Njeni radovi su prikazani na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u Belgiji i inostranstvu (Srbija, Luksemburg, Nemačka, Francuska, Kanada, Danska, SAD, Portugal, Španija, Švedska, Grčka, Italija, Senegal, Argentina, Kosta Rika, Island, Poljska, Rusija…) Radovi Dragane F-Bojić se nalaze u mnogim privatnim i institucionalnim kolekcijama u Belgiji i inostranstvu. Dragana je član Borda Provincijskog Domena „Wegimont Culture“ i umetnički savetnik i konzervator Galerija „Wegimont“ i „Churchill“ u Liežu od 2017. godine. Jedan od organizatora međunarodnog Trijenala Savremene Umetnosti u „THEUX“, Belgija.