Kultura

Izložba i performans „Na nebu nema zvezde da sija kao ti“

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 03 09 2020

U Kući Đure Jakšića sautra od 18,30 sati biće otvorena izložba i organizovan performans primenjene umetnice Ane Petrović pod nazivom „Na nebu nema zvezde da sija kao ti“.

Ana Petrović je rođena 28. februara 1970. u Kragujevcu. Studije je započela na Accademia di Belle Arti, Peruđa (Italija), a diplomirala 1995. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Dizajn tekstila. Izlagala na više kolektivnih i dvadeset samostalnih izložbi. Od 2004. do 2012. godine bavila se primenjenim slikarstvom i dizajnom u Mećavnik Gradu Emira Kusturice na Mokroj Gori.  Dobitnik je nagrade Turistički cvet, Turističke organizacije Srbije, za najbolje osmišljene suvenire. Pored slika, veliki izazov joj je put ka idealnom srpskom suveniru. Opus njenog rada su:  slike, oslikani nameštaj, dizajn tepiha i nameštaja, dizajn tekstila i odevnih predmeta, oslikavanje enterijera, i dizajn predmeta za kuću.

„Motivi seoskog ambijenta, u koji smešta svoju priču, notom poetskog, živim bojama, slikovitošću i dekorativnošću, pojačavaju poruke o značaju i lepoti ljubavi o kojoj govori Ana Petrović. Svojim slikama umetnica istovremeno ispisuje odu narodnoj tradiciji i običajima, ali i iskrenim ljudskim osećanjima, koja nose dozu dečije naivnosti. Svet sela je za nju svet najlepših uspomena, oaza sigurnosti i opuštanja, nedosanjanih snova, izvor mudrosti. Likovni izazov su živopisne nošnje, narodni vez i mnoštvo detalja, koji bude maštu, kako bi se doživeli punoća mirisa i raskošna paleta zvukova, u atmosferi začinjenoj duhovitošću, narodskim humorom i vedrinom, na slikama Ane Petrović .

Svaki posetilac će na ulazu dobiti zaštitnu masku koja treba da se nosi tokom otvaranja izložbe.