Kultura

Izložba Marijane Janković „Sa sebe spirati“ u Malom likovnom salonu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 08 12 2021

Izložba Marijane Janković pod nazivom „Sa sebe spirati“ biće otvorena sutra od 19 sati u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Kragujevac.

Marijana Janković završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena grafika, modul Fotografija. Tokom studija je istraživala i medije grafike i knjige umetnika koji su uticali na njen rad u polјu fotografije.

Dobitnica je nagrade iz fonda „Beta i Rista Vukanović“ za najbolјe ostvarenje iz oblasti grafike studenata osnovnih akademskih studija; Otkupne nagrade Ministarstva kulture i informisanja na izložbi Male grafike, Grafički kolektiv; nagrade na izložbi LinoArt, ArtCentar; pohvale na XVIII Bijenalu studentske Grafike.

Izlagala je na dve samostalne izložbe; Vreme je prostor (Galerija Artget, Kulturni centar Beograda, 2020), (Auto)portret (Galerija doma kulture, Ivanjica, 2019) i 35 kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Trenutno se pretežno bavi konceptualnom fotografijom i proširenim medijem fotografije.

Od 2020. radi kao saradnik na Akademiji umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu.