Kultura

Izložba "Mladost u šezdesetim" u Kontakt galeriji

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 15 06 2020

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 20 sati biće otvorena izložba pod nazivom "Mladost u šezdesetim".

Radove će izložiti Milica Đorđević, Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Sreten Vuković i Uroš Pavlović.

Kustos izložbe je Slađana Petrović Varagić.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

„Mladost u šezdesetoj“ je višegodišnji kolektivni istraživačko-umetnički projekat grupe umetnica, umetnika i kulturnih radnika koji se bavi istraživanjem emancipatorskih poduhvata jedne zajednice, sagledane kroz procese nastanka, razvoja i nestanka njene najveće fabrike tekstila – „Mladosti“.

Posleratna industrijalizacija društva u bivšoj Jugoslaviji stvorila je specifične načine života, uticala na afirmaciju i emacipaciju žena untar manjih patrijarhalnih i ruralnih sredina. Fabrika „Mladost“ u Požegi, poput brojnih fabrika širom Jugoslavije, predstavljala je osoben socijalistički mikrokosmos, stvarajući među svojim radnicama specifičan osećaj pripadnosti, solidarnosti i važnosti sopstvene uloge u sveopštem razvoju društva. Kasniji procesi deindustrijalizacije i zatvaranja fabrika degradirali su decenijama uspostavljane vrednosne okvire, a generacije radnica koje su nosile borbu za status „radne žene”, danas bolno prihvataju saznanje da njihova žrtva nema vrednost za današnje i buduće generacije.

Tragajući za vremenom mladosti projekat „Mladost u šezdesetoj“ transponuje sećanje na emacipatorske poduhvate posleratnog jugoslovenskog perioda u polje savremene umetnosti, nastojeći da u današnjem kontekstu dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti.

O „Mladosti“:

Fabrika „Mladost“ trikotaža i konfekcija Požega bila je jedna od većih i značajnijih fabrika tekstila na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja osamdesetih godina 20. veka upošljavala je oko 1200 radnica/ka i bila je „najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije“, kako su pisale Večernje novosti 1988. godine. U proizvodnom objektu koji se prostirao na 8500 m2 nalazile su se stotine šivaćih mašina na kojima su radile žene iz Požege i okoline, šijući tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz (SR i DR Nemačka, Holandija, Poljska, Mađarska, Čehoslovačka). Kraj 2007. godine „Mladost“ je dočekala u dugovima i sa svega deset radnika. Privatizovana je 2008. godine. Nekadašnja „šivara“ –  najveća proizvodna hala „Mladosti“ danas je kineski tržni centar.