Kultura

Izložba „Nekada su ovde bile sve same njive“ u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 14 09 2020

U Kontakt galeriji i Galeriji SKC-a, sutra od 20 sati, biće otvorena izložba pod nazivom „Nekada su ovde bile sve same njive“ autora Alekse Gajića. 

Izložbu će otvoriti Vladimir Ranković, vanredni profesor na FILUM-u.

Aleksa Gajić je rođen 20.05.1974 u Beogradu. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića, kolor strip albumom ”Technotise”. Od 1996. do 2006. je stalni saradnik Politikinog Zabavnika (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću ”Soleil” iz Francuske , i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja). U Srbiji  je osim ovih albuma objavio i album ”Technotise”  kao i kolekciju kratkih stripova ”U Šrafovima”, ”Skrepbuk” i ”Pljosnati strip”. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator. Učesnik više kolektivnih izložbi, i autor četiri  samostalne (najznačajnija 2005. u Muzeju primenjene umetnosti). Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu ”Technotise – Edit i ja”. Film je prikazan na preko 20 festivala , i višestruko je nagrađivan. U naredne dve godine ponovo radi za Francuskog izdavača, ovaj put ”Quadrantes Solaire” sa dvodelnim albumom ”Drakko”.  2013. još jednom se okušava u animaciji, ovaj put sa kratkometražnim filmom ”Uspon i pad umetnosti”. U međuvremenu  radi na konceptualnom projektu ”Čudesni stripovi”, u okviru kog su nastali i ”U šrafovima”, ”Skrepbuk”, ”Pljosnati strip”, objavljeni od strane System Comics-a , kao i  nagrađeni  ”Kameni strip” i ”Premotavanje”.

Izložbe i „neobavezne“ knjige Alekse Gajića, pored toga što su zanimljive, duhovite (terapija protiv lošeg raspoloženja), izuzetno nacrtane ili naslikane (kako biste samo poželeli), omogućavaju ulazak u umetnikov lični svet, dugo građen kroz različite i raznorodne (vrlo često neobične) aktivnosti, jedinstven, neponovljiv, vedar… Izložbe i knjige, nije zgoreg ponoviti, pružaju dragocenu mogućnost da se upozna autor, a on (kao i njegov neimenovani junak) može ponuditi štošta (važno) o smislu života…