Kultura

Otvorena izložba o istoriji odnosa Egipta i Srbije (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Subota, 07 03 2020

Izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi“ otvorena je u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić od strane ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji. Izložba svedoči o 112 godina dugom prijateljstvu naše dve zemlje i generalno Srbije sa celim arapskim svetom. 

U saradnji Istorijskog arhiva Šumadije, Arhivom Srbije, Arhivom Jugoslavije, uz podršku Ambasade Egipta, upriličena je izložba „Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi“., koju je u prisustvu predstavnika grada, direktora ustanova kulture otvorio Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji.

"Izložba “Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi“ svedoči o prijateljstvu Egipta i Srbije koje traje 112 godina, a koje će biti još čvrće u narednim godinama. Dokumenti predstavljeni izložbom ne pokazuju samo srpsko-egipatsko prijateljstvo, već prijateljstvo Srbije i celog arapskog sveta. Iako su dve države tokom istorije menjale imena ono što je ostalo nepromenjeno je prijateljstvo koje traje do danas", rekao je ambasador Alguvejli.

Na postavci su izložena dokumenta koja svedoče o periodu od 1906. godine, kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu, do posete predsednika Egipta Muhameda Hosni Mubaraka Jugoslaviji 1984. godine.

Posetioci imaju priliku da, između ostalog, vide ukaz kralja Petra Prvog Karađorđevića o postavljenju prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, zapisnik o razgovorima Josipa Broza Tita i egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i indijskog premijera DŽavaharlala Nehrua.

Izložba je predstavljena javnosti prvi put povodom obeležavanja 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Egipta i Srbije, kaže Slavica Jagličić, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije. Postavku čini 60 dokumenata, a osim dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, FNR Jugoslavije i SFRJ.

Galerija slika