KulturaFoto: muzej.org.rs

Izložba "Sentimentalna putovanja – razglednice iz Zbirke Odelјenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac" u Umetničkoj galeriji

Autor: InfoKG
11:30 | Ponedeljak, 14 03 2022

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja sutra u 19 sati biće otvorena izložba pod nazivom „Sentimentalna putovanja – razglednice iz Zbirke Odelјenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac“ autorke Nataše Nikolić, muzejske savetnice. 

Izložbu će otvoriti Vesna Dušković, muzejska savetnica u penziji, a posetioci će moći da je razgledaju do 28. aprila.

Od uvođenja u poštanski saobraćaj Srbije 1873. godine razglednice su opšteprihvaćene i distribuirane u milionskim tiražima. Ubrzo postaju kolekcionarski primerak, da bi svoje mesto našle osim u privatnim, i u muzejskim kolekcijama. Zbirka razglednica Odelјenja za etnologiju formirana je pojedinačnim poklonima i kolekcijama, prikuplјenim od osoba različitih afiniteta, godina, obrazovanja i statusa. 

Kataloškom obradom 231 razglednice na izložbi će biti prikazan izbor od 130 razglednica koje su dokument vremena i značajan izvor za proučavanje najrazličitijih tema - proslave praznika, privatnog života, ideala, društvenih normi, nacionalnih simbola, topografskih objekata, urbanog razvoja grada, običaja, kuturnog nasleđa...

Izložbom razglednica želimo da ukažemo na vrednost koju ovaj predmet poseduje, a koji se definiše tumačenjem aversne i reversne strane, izdavačem, štamparijom i tekstualnom porukom. U periodu od skoro 150 godina praznično čestitanje (kao najstariji vid čestitanja koji je iz privatne prešao u javnu sferu), preko usmenog pozdrava prevalilo je put preko pisma, dopisnice, razglednice i čestitke i dospelo do muzejskih zbirki i izložbi i to u trenutku kada ih elektronske i sms poruke skoro u potpunosti zamenjuju, najavljeno je iz Narodnog muzeja.