Kultura

Izložba skulptura „Chain Linking“ Đorđa Aralice u "Mostovima Balkana"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 04 03 2020

Izložba skulptura pod nazivom „Chain Linking“ Đorđa Aralice biće otvorena sutra od 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“.

Vajarska dela Đorđa Aralice predstavljaju objekte čiji je izraz zasnovan na sintezi poetskih, sadržinskih, plastičkih i koncepcijskih karakteristika umetničkog dela. Snaga njegovog izraza i dubina osećanja iskazana je kroz geometrizovane elemente moderne umetnosti sastavljene od niza lančanih „čeličnih ćelija“. Prefinjenost zanatske obrade jednostavnih formi, modelirane u vidu osnovnih geometrisjkih oblika, lopte, kocke, kupe, vezuje na neki način Aralicu sa poznatim Sezanovskim načelom da je “umetnost harmonija paralelna sa prirodom“.

Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajarstvo na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Radi u različitim medijima: terakoti, metalu i kamenu. Njegovo umetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog sveta.

Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Polok-Krasner fondacije za 2019-20. godinu.

Izložba će biti otvorena do 24. marta.