KulturaFoto: Facebook/Galerija Mostovi Balkana

Izložba slika “Iru” u Galeriji “Mostovi Balkana”

Autor: InfoKG
11:30 | Sreda, 12 02 2020

Izložba slika "Iru" Viktorije Zdravković biće otvorena sutra od 20 časova u Galeriji “Mostovi Balkana”. Kragujevčani će biti u prilici da dela ove umetnice pogledaju do 3. marta.  

Glavni fokus mog umetničkog rada predstavlјaju bilјke koje proučavanjem, analiziranjem i istraživanjem izvlačim iz domena realnog i crtežom ih uklapam u jednu neobičnu i imaginarnu kompoziciju. Bilјke koje prikazujem u svojim crtežima postoje u stvarnom svetu ili su na određeni način modifikovane kako bi se uklopile u kompoziciju. Svaki crtež predstavlјa prikaz jedne melanholične sredine koja može biti deo mašte posmatrača. Zbog naše nemarnosti prema prirodi, osuđeni smo na nenadoknadive gubitke bilјnog sveta koji su iz godine u godinu sve veći. Umesto prikaza tužne realnosti i uvenulog cveća, prikazujem paralelni svet koji može biti naša realnost ukoliko se dovolјno zamislimo nad izgublјenim. Samu zabrinutnost ističem smeštanjem određenih bilјaka u saksije, ćupove i plastične posude i odvajam ih od njihovih prirodnih okruženja. U samom procesu kombinujem različite materijale kao što su olovke, sive bojice, tuš i pero, uglјen, akril, hemijske olovke. Takođe, kako bih postigla želјeni rezultat koristim se tehnikom kolaža, a trodimenzionalnost postižem mešanjem drvofiksa sa određenim smesama i tako dobijam teksture koje na nekim crtežima imaju klјučnu ulogu”, izjavila je Viktorija Zdravković. 

Viktorija Zdravković rođena je 1996. godine u Kralјevu. Završila je srednju Umetničku školu u Kralјevu  2015. godine, smer grafički dizajn. Diplomirala je 2019. godine na Filološko- umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. Do sada je svoj rad izlagala na više grupnih izložbi u zemlјi i dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada. Trenutno je na master studijama- Akademija umetnosti Novi Sad, smer Crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan.