Kultura

Izložba slika Kristine Pirković u Galeriji RIMA

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 04 10 2021

Izložba slika mlade umetnice Kristine Pirković biće otvorena sutra od 19 časova u Galeriji RIMA.

Slike iz najnovijeg ciklusa radova, koje umetnica premijerno predstavlja u Kragujevcu, inspirisane su apokaliptičnim duhom pesme „Očekujući varvare“ Konstantina Kavafija.

U grotesknim figurama vođe i vladara okruženim Kristininim prepoznatljivim ikonografskim bestijarijem fantastičnih i košmarnih stvorenja i zloslutnih životinja, umetnica nudi iskaz o stanju savremenog čoveka i posledično savremenog društva. Kako sama navodi „u pitanju je nesnađeni čovek koji svojim postupcima neopozivo krči put globalnoj društvenoj i moralnoj dekadenciji. Kao posledicu dobijamo okruženje lišeno empatije u kojem je bizarnost legalizovana, pa čak i tražena.”

Pasivne i bezvoljne, figure Kavafijevih senator savremenog doba, uronjene su u beživotne pejzaže i scenografije napuštenih i urušenih građevina – u potpuno statičnu atmosferu tavorenja i prepuštanje talasu beznađa. Stanje u kome se čovečanstvo nalazi istaknuto je atmosferom tame i noći, jer, kako Kristina zaključuje, „taj mrak pripada svima, svakom pojedincu koji je pogođen dekadencijom ovog doba.” U njenom slučaju košmarna atmosfera noći bila je povod
da sa poslednjom serijom radova iskorači smelije u područje boje, i to sugestivnih i simboličnih nijansi plavog.

U Kristininim najnovijim prizorima, Srđan Vučinić, autor tekst u katalogu izložbe, prepoznaje put u transhumanizam kojim je već kročilo čovečanstvo XXI veka: “Kako prevladati čoveka? – nije više samo filozofsko pitanje. Pre je to danas pitanje tehnologije, programiranja i robotike, možda i ljudskoj vrsti urođenog narcizma kao i težnje za besmrtnošću. Klonovi i himere, hibridni stvorovi te njihovi implanti i projekcije – već nastanjuju platna Kristine Pirković. Istina, oni su slikarski stilizovani, prilagođeni njenom svetu i simbolici. Izazov transhumanog ovde bi trebalo sagledati u kontekstu iščekivanja Drugog i neznanog, u vidokrugu značenja Kavafijeve pesme. I mada ga decenijama grozničavo čekamo, Drugo nam se verovatno već odavno prikralo, ušunjalo se u ljudski um nagoneći ga na neslućene eksperimente kojim će zameniti umorenog Tvorca iz Ničeove parabole.”

Izložba Kristine Pirković biće otvorena do 1. novembra.