Kultura

Izložba slika Milorada Bate Mihailovića u Galeriji RIMA

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 24 11 2020

U Galeriji RIMA, sutra od 18 sati biće otvorena izložba slika Milorada Bate Mihailovića, na kojoj će biti predstavljeni radovi iz umetnikovog prvog pariskog perioda.

Milorad Bata Mihailović je rođen 8. februara 1923. godine u Pančevu.  U Beogradu je završio osnovnu školu. Otac Petar ga je, dok je bio u vojsci, upisao na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na koji je otišao, kaže, samo jednom – da se ispiše. Na Likovnu akademiju je 1946. godine primljen odmah na drugi semestar u klasu profesora Ivana Tabakovića. Odlaskom u Zadar 1947. godine, gde nastaje Zadarska grupa, napustio je Akademiju, potom osniva grupu Jedanaestorica sa kojom izlaže do 1951. U Pariz odlazi sa suprugom Ljubinkom Jovanović 1952. godine, gde živi i radi povremeno se vraćajući u Beograd. Od 1947. kada prvi put izlaže u Beogradu, imao je stotinak grupnih izložbi na svim kontinentima. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. godine u Beogradu, a retrospektivnu u Umetničkom paviljonu ‘Cvijeta Zuzorić’ 1981. godine. Godine 1985. izabran je za člana vanradnog sastava SANU, u odeljenju likovnih i muzičkih umetnosti.

Mihailović je započeo slikarstvo u duhu realizma i tradicionalizma, da bi ubrzo pronašao jezik ekspresionizma koji je u kasnijim fazama menjao u nekoliko stilskih poetika. Ako je i dolazio do granice apsrtakcije, Mihailović nikada nije prešao taj likovni rubikon. Pre je bio sledbenik intenzivnog kolorističkog slikarstva koja je imalo dugu tradiciju u srpskom modernizmu. Njegov slikarski gest je silovit, euforičan, brz, razmahnut, eksplozivan, vrtložan, bez ikakvog kontempliranja tokom rada. Forme su mu ekspresivno izobličene, jedva prepoznatljive, okupane bogatom hromatskom paletom i svetlom. Često se u njegovim radovima primećuju prepoznatljivi ornamenti i detalji sa srednjovekovnog srpskog fresko-slikarstva.

Preminuo je 23. aprila 2011. godine u Parizu.