Kultura

Izložba u SKC-u: "Beleške" Nikole Garovića

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 03 02 2020

Izložba pod nazivom "Beleške" autora Nikole Garovića biće otvorena sutra od 20 časova u Galeriji SKC-a.

Izložbu će otvoriti Vuk Kolarević, a trajaće do 28. februara.
 
Propisana forma izložbenog kataloga pruža koristan podsetnik i uspomenu sa izložbe, međutim ograničava ono što posmatrač može zaključiti o Nikolinim radovima kako zbog broja prikazanih radova, tako i zbog specifične prirode same postavke. Osmišljeni način na koji posmatrač može pristupiti radovima i lično okretati listove svezaka, čini iskustvo koje se ne može preneti drugačje nego samom posetom izložbe.

Ove sveske predsavljaju lične beleške koje Nikola uvek nosi sa sobom, a polazište su gotovo svih njegovih radova, a što će verovatno važiti i za mnoge buduće. Neke od stranica ovih svezaka postali su inspiracija za razne grafike, slike i dizajn na kojima je radio. Elementi radova iz beleški su delići Nikoline svakodnevnice koji su dolazili pod njegovu ruku, koji za njega imaju izvesni sentiment. To sa jedne strane njegova dela čini vrlo ličnim, a sa druge ukazuje na potpunu predanost pozivu za estetsko tumačenje svega i lepog i ružnog što ga svakodnevno okružuje. Iako svaki rad za sebe izražava spoj trenutnog iskustva i razmišljanja, svi zajedno se mogu posmatrati kao jedan višegodišnji razvoj i istraživanje. Značajan ishod ovog istraživanja predstavlja originalni stil koji se prožima ne samo kroz radove iz svezaka, već i one koji su iz njih pronikli. Još jedan, možda i neočekivani ishod njegovog istraživanja, predstavlja stvoreni svet bića i objekata koji se javlja i u kome Nikola često nalazi svoje predmete prikazivanja.

Neretko se u njegovim radovima prikazuju i simboli, slova, brojevi i znakovi. To je možda sa namerom prenošenja izvesne poruke, a možda i suprotno, sa namerom lišavanja znakova očekivanog značenja i prepušanja oku na posmatranje samog likovnog prizora. Ako postoji vodilja koja određuje cilj ovih radova, to bi najverovatnije bila sloboda. Sloboda od ustaljenog ali i sloboda od kritike ustaljenog, sleđenje sopstvenog puta koje prirodno vodi zapažanju, beleženju i stvaranju. (Vuk Kolarević)

Nikola Garović, rođen 1996. godine u Kragujevcu, završio Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, odsek grafički dizajn. Trenutno na master studijama na Akademiji Umetnosti u Novom sadu na odseku grafika. Učestvovao na grupnoj izložbi grafika studenata u SKC-u u Kragujevcu, pobednik XIX Bijenala studentske grafike Srbije, izlagao na dve grupne izložbe u prostorima doma kulture u studentskom gradu u Beogradu kao i na izložbi „Most“ koja se održala na svim fakultetima primenjenih umetnosti u Srbiji. Učesnik trećeg medjunarodnog Bijenala grafike 2018. godine, Dom Kulture u Čačku. Izlagao i na Novembarskom Salonu vizuelnih umetnosti u Kraljevu kao i na izložbi malih grafika „Kodovi vremena“ u grafičkom kolektivu u Beogradu 2018. godine. Učesnik novogodišnje izložbe kragujevačkih umetnika u galeriji „Art“. Izlagao na XVII takmičenju malih grafika u muzeju Miasta Ostrow Wielkopolski u Poljskoj.