KulturaFoto: pexels/grape-things

Izložba "Vinska Kraljevska Srbija u 12 priča"

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 16 06 2021

Izložba pod nazivom "Vinska Kraljevska Srbija u 12 priča" biće otvorena sutra od 19 časova u Galeriji Kuće Đure Jakšića. Autor izložbe je Zoran Rapajić, a otvaranju će prisustvovati i predstavnici kraljevske porodice Karađorđević.

Izložba je posvećena Milutinu Dediću, istoričaru umetnosti, slikaru i Bardu Vinskih puteva Srbije.

Vinska kraljevska Srbija je projekat koji ima za cilj da kroz svoje programe predstavi Srbiju kao zemlju sa bogatom vinskom istorijom, kulturom i tradicijom. Kraljevski predznak vinima Srbije davali su svi vladari sa ovih prostora, koji su kroz razne vremenske epohe na svojim dvorovima brižno negovali kult vinove loze. Priče se protežu i povezuju dva vremenska perioda - prvi, od odlaska Turaka sa ovih prostora do početka Drugog svetskog rata i drugi od raspada SFRJ pa sve do današnjih dana. Cilj je bio da na zanimljiv način, u svakoj priči pronađe nit koja povezuje ove vremenske epohe, delove naše istorije i vinskog nasleđa.

Ovih 12 priča oplemenjene su nizom originalnih eksponata iz kolekcije “Vinsko blago Srbije“, pažljivo odabranih u skladu sa tematikom i vremenskom epohom. Tim eksponatima na simboličan način autor je predstavio i one delove vinske Srbije koja nije predstavljena kroz ovih
12 priča.