Kultura

"Izolacione vežbe": Otvorena proba Dramske sekcije SKC-a

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 25 06 2020

Otvorena proba Dramske sekcije SKC-a, kojom se prikazuju tehnike i usvojena znanja iz svih sfera pozorišnog života, biće upriličena sutra od 21 čas u SKC-u.

Otvorena proba je kratka kolaž-forma, ujedno i idealna prilika za sve zainteresovane, potencijalno nove članove Dramske sekcije da se upoznaju sa radom i atmosferom koju Dramska sekcija SKC-a nosi.

Ovoga puta, u skladu sa nastalom situacijom, pred polaznike radionice Akademskog pozorišta SKC-a postavljen je zadatak prikazivanja teatra u uslovima izolacije. Ovogodišnju Otvorenu probu čini grupa vežbi nazvanih „izolacione vežbe”, koje asociraju i na očuvanje fizičkog, ali i mentalnog zdravlja pomoću različitih tehnika prilagođenih za samostalni rad. Kroz kratki performans, polaznici imaju zadatak da glumačkim vežbama izraze svoj stav prema novonastaloj situaciji u društvu, da prikažu načine formiranja novog umetničkog izraza, ali i da promisle o budućnosti takozvanog virtuelnog tetra. Takođe, odabir tekstova za tumačenje i prikazivanje povezan je sa temom kuge, pripovedanja u izolaciji i straha od smrti i samoće, te je tako kao tekstulna osnova odabran Bokačov „Dekameron”, upotpunjen citatima iz Pekićevog „Besnila” i Manove „Smrti u Veneciji”. Pored proznih, iskorišćeni su i citati iz poezije sa sličnom tematikom, ali i dečje poezije sa temom higijene i borbe protiv bolesti, čime se i jedna ozbiljna situacija stavlja u kontekst dečje igre.

Planirano je da se program održi na Letnjoj sceni, a u slučaju kiše u Kontakt galeriji.

Ulaz je besplatan.