KulturaFoto: Marko Milovanović - Foto Mira

"Ja od jutra nisam stao" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Petak, 26 11 2021

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra odigraće sutra od 20 časova najnoviju predstavu ove pozorišne kuće pod nazivom "Ja od jutra nisam stao", rađenu po tekstu Une Vizek i u režiji Slađane Kilibarde.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Dušan Stanikić, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Isidora Rajković i Sanja Matejić.

Pored režije, Slađana Kilibarda je zadužena i za adaptaciju teksta, vizuelni identitet i izbor muzike. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, koreografiju Sandra Paunovski, a dizajn svetla Radomir Stamenković. Asistent režije je Marija Rakočević, a muzički saradnik Dragoslav Tanasković Trnda.

Rediteljka Slađana Kilibarda je već poznata kragujevačkoj publici po predstavama ”Moje bivše, moji bivši“ D. C. DŽeksona i „Ko nema u vugla, gugla“ Petre Cicvarić. Na radost publike obe predstave su se zadržale na repertoaru i donele nagrade kragujevačkom teatru na brojnim festivalima.

Reč pisca:

Kad pričamo o problemima, uvijek pričamo iz vlastite perspektive. No, svijet iz žablje i ptičje perspektive ne izgleda ni slično, zar ne? Zato nam se često čini da pričamo drugim jezicima. Odavno se zna - da bismo shvatili tuđe stajalište trebamo stati na tuđe mjesto. Tek promjenom, zamjenom, preokretanjem vrijednosti, prava i odnosa moći, možemo naslutiti to tuđe mjesto i razmisliti kako je biti onaj drugi. Što god da vidimo, gledajući naopačke, sigurno neće biti isto kao što gledamo inače. No, jedno će se, nadam se, vidjeti iz svakog ugla – bio netko muškarac ili žena, lav ili tigar, ptica ili žaba - moć je svima jednako mila, i kad je se jednom dočepaju, ne puštaju je lako, jer lako se na moć naviknuti. Una Vizek