KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs - arhiva/ ilustracija

“Jesenja simfonija” na Đačkom trgu

Autor: InfoKG
10:41 | Petak, 15 09 2023

Povodom proslave 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, Grad Kragujevac organizuje tokom čitave godine interesantne kulturno-umetničke sadržaje. Na sam dan rođenja 16. septembra od 19 časova će u organizaciji Narodnog muzeja i Muzičkog centra biti održan igrokaz "Zapis Mihaila kneza" po tekstu Vladimira Đorđevića ispred kneževog i Amidžinog konaka.

Učestvuju glumci Knjaževsko-srpskog teatra, gradski hor "Liceum" i sekstet GKO "Šlezinger". Horom diriguje Katarina Stanković.

Takođe sutra, u 21 čas će na Đačkom trgu u prvom delu koncerta simfonijskog orkestra Muzičkog centra biti izvedena dela iz 19. veka Josifa Šlezingera, Vladimira Đorđevića, Johana Štrausa-mlađeg, a u nastavku kompozicija "Što se bore misli moje" Alojza Kalauza pisana na tekst kneza Mihaila Obrenovića. Biće to kragujevačka premijera ovog vokalno-instrumentalnog dela koju je orkestrirao Marko Nešić. Solisti su Vojislav Spasić i Danica Spasojević. U drugom delu koncerta nastupiće poznati rokeri našeg grada zajedno sa simfoničarima i izvešće nekoliko poznatih rok i pop balada u kooperaciji sa Domom omladine. Dirigent će biti Marko Nešić.