KulturaFoto: Slavoljub Radojević

Joakimov tekst iz 1821. prvi put pretočen u predstavu: Premijera komada "NEGRI" za Dan KST-a

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 14 02 2019

Premijerom predstave „NEGRI ili Ljubov ko sočelovekom svojim“, nastale po tekstu Joakima Vujića napisanom 1821. godine koji se u pozorištu izvodi prvi put, i dodelom godišnjih nagrada biće obeležen Dan Knjaževsko–srpskog teatra, 15. februar. Tim povodom biće otvorena i izložbena postavka "Kostim od skice do scene" Jelene Janjatović.

Praizvedba Joakimovog komada "Negri" poverena je rediteljki Anđelki Nikolić, a igraju Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Petar Lukić, Nenad Vulević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić. Predstava se igra od 20 sati.

"Ovaj komad napisan 1821. godine izvodi se prvi put. Možda su Joakimovim saljudima teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne; sam termin negri autor objašnjava čitaocima, kao da ga, zapravo, uvodi u srpski jezik. Danas je, međutim, jasno da kompleksni odnosi Istoka i Zapada (eufemizam za dugu istoriju tlačenja, licemerja i straha) itekako utiču na život svakog stanovnika planete. Mada kažu da je ropstvo iskorenjena pojava, još uvek viđamo odnose zasnovane na eksploataciji i represiji, ili čak aktivno učestvujemo u njima: u svojoj državi, na radnim mestima (u pozorištima kao i u fabrikama), najzad u porodicama, osnovnim ćelijama patrijarhalnog društva. „Čelovečnost“ engleskog lorda, koji nastupa humano u pojedinačnom slučaju, a prenebregava činjenicu da je sam glavni stožer i profiter nehumanog sistema, predstavlja dramski zanimljiv paradoks koji ovaj lik dovodi u vezu sa fundamentalnim licemerjem našeg doba. Nije licemerna samo korporacija koje se zaklanja iza društveno odgovornog poslovanja, nego sam licemerna i ja, kad se za trenutak osetim bolje jer sam odnela staru odeću u Svratište za decu. „Zadržite svoj sitniš – ja želim promenu“, lepo piše na grafitu na Domu omladine Kragujevac." Anđelka Nikolić

Iste večeri na svečanosti u pozorištu biće uručena najviša priznanja kragujevačkog teatra pozorišnim stvaraocima. Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić je Geroslav Zarić, scenografu iz Beograda. Prsten sa likom Joakima biće pripao je glumcu Miodragu Pejkoviću. Za izvanredan timski rad godišnja nagrada Teatra dodeljuje se glumačkom ansamblu predstave “Četiri brata” - Ivanu Vidosavljeviću, Zdravku Maletiću, Draganu Stokiću i Nenadu Vuleviću, kao i reditelju predstave Draganu Jakovljeviću. Detaljnije na: 

U Galeriji Joakim u 19,30 časova biće otvorena izložbena postavka "Kostim od skice do scene", kostimografa kragujevačkog Teatra Jelene Janjatović.