Kultura

Kamerni orkestar „Sinfonieta“ na OKTOH-u

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 14 10 2019

Kamerni orkestar „Sinfonieta“ iz Sankt Peterburga nastupiće sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u okviru Oktobarskih muzičkih svečanosti.

I DEO KONCERTA Čajkovski, 5 muzičkih komada za violinu i klavir (Čingiz Osmanov i Aleksandar Rubinov) “Melodija”, “Melanholična serenada”, “Skerco”, “Refleksija”, “Valcer” - skerco
“Ruske igre iz Labudovog jezera “

II DEO KONCERTA Čajkovski, “Serenada za gudače”

"Oktobru hododarje - OKTOH" je jedna od najznačajnijih i nadugovečnijih manifestacija Ustanova Spomen - park "Kragujevački oktobar". U okviru nje, muzički umetnici iz zemlje i sveta izvode dela značajnih svetskih i domaćih kompozitora kao svoj osobeni dar uspomenama na streljane građane Kragujevca, posebno đake, oktobra 1941. godine.

Simfonijeta iz Sankt Peterburga je jedan od najdinamičnijih i najprogresivnih kamernih ansambala savremene Rusije. Ansambl je osnovao 2014. godine Čingiz Osmanov, koji je prvi glavni violinista Državnog simfonijskog orkestra u Sankt Peterburgu i profesor solo violine na Državnom konzervatorijumu u Sankt Peterburgu. Nakon nekoliko značajnih programa na glavnim pozornicama Sankt Peterburga, Simfonijeta Sankt Peterburga dobila je priznanje kao ansambl najvišeg nivoa bez kompromisa u muzičkom stilu.

Specijalnost Simfonijete Sankt Peterburga je kombinacija tradicionalne ruske muzičke škole sa modernim tonovima, ali i duboko uranjanje u muzičko značenje, kao i uključivanje publike u proces zajedničkog stvaranja muzike.

Repertoar Simfonijete Sankt Peterburga je širok i uključuje ne samo sve glavne liste remek-dela za kamerne orkestre, kao i Šenbergovu „Preobraženu noć“, „Metamorfoze“ od Štrausa, „Suvenir iz Firence“ i „Serenadu za gudače“ od Čajkovskog, Vivaldija, Baha, Mocarta i druge kompozitore, već i retke komade kao što su Vajnbergova „Druga simfonijeta“ i mnoga dela peterburških kompozitora kao što su Banšikov, Arapov, Salmanov i drugi.

Uz podršku odbora za kulturu Sankt Peterburga, Simfonijeta održava dva značajna muzička festivala u Sankt Peterburgu, međunarodni festival za violinu „Auerovo nasleđe“ (od 2018.god) i „Sanktpeterburške noći“ (od 2017.god).

Jedan od najvažnijih projekata koji je Simfonijeta Sankt Peterburga osmislila i sprovela u delo je velika serija klasičnih izvođenja za decu pod nazivom „Oboji koncert“. Ovo su potpuno besplatni koncerti na kojima se deca u vrlo jednostavnoj i prijateljskoj atmosferi upoznaju sa remekdelima klasične muzike. Projekat se realizuje uz podršku Fonda predsedničkih grantova. Ansambl čine izvanredni muzičari i najtalentovaniji mladi solisti Sankt Peterburga.