KulturaFoto: kolarac.rs

Kiparski simfonijski orkestar na OKTOH-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 11 10 2018

U okviru Kamernih svečanosti muzičke umetnosti “Oktobru hododarje – OKTOH“ sutra od 20 časova u sali Druge kragujevačke gimnazije nastupa Kiparski simfonijski orkestar.

Ulaz na koncert je besplatan.

Kao jedini profesionalni simfonijski orkestar na Kipru danas, Kiparski simfonijski orkestar brzo je izrastao u moderan, dinamičan orkestar koji ima važno mesto u muzičkom životu ostrva. 

Istovremeno, to je nacionalni simbol koji predstavlja Kipar u Evropi i svetu. Orkestar za sve Kiprane realizuje različite programe – redovne večernje koncerate, obrazovne i porodične koncerte, kao i koncerte kamerne muzike. Godišnje ostvari blizu stotinu nastupa u celoj zemlji. Orkestar izvodi raznovrsne muzičke žanrove i stalno širi repertoar, koji čine velika klasična remek-dela svih perioda, operska i baletska muzika, orkestrska muzika, filmska muzika, muzika iz mjuzikla, džez kompozicije, narodne pesme itd. Stalno teži umetničkoj izvrsnosti i nastoji da osmisli inovativne umetničke programe.

Kiparskom simfonisjkom orkestru važno je da bude deo života zajednice, da promoviše kiparsko muzičko stvaralaštvo i kiparske soliste, da sarađuje s državnim i privatnim institucijama, a takođe je i domaćin umetnicima međunarodnog ugleda. Redovno učestvuje na godišnjem Internacionalnom festivalu Kipria i Festivalu Pafos Afrodita.

U okviru svoje međunarodne promocije, orkestar je gostovao mnogo puta u inostranstvu (Grčka, Nemačka, Danska, Bugarska, Francuska, Malta, Velika Britanija). U cilju šire promocije, koriste se novi mediji – na internetu se prenose koncerti, postavljaju promotivni klipovi i neguje se živa aktivnost na društvenim mrežama. Kiparski simfonijski orkestar je živi simbol multikulturalizma, s obzirom da 42 muzičara dolazi iz 16 različitih zemalja! Orkestar učestvuje i u organizaciji međunarodnih takmičenja i majstorskih kurseva. 

Sa Kiparskim simfonijskim orkestrom sarađivali su izuzetni kiparski i strani dirigenti i solisti, kao što su: Vladimir Aškenazi, Patrik Galoa, Esa Hejikila, Julijus Kalmar, Marios Papadopoulos, Lukas Karitinos, Miltos Logiadis, Plasido Domingo, Dimitra Teodosiou, Alison Balkom, Siprijen Kacaris, Martino Tirimo, Dimitris Sguros, Manolis Neofitu, Hor ERT-a, Hor New College Oxford.

Od avgusta 2017. godine, Jens Georg Bahman je umetnički direktor i glavni dirigent Orkestra.

Podsetimo, OKTOH je počeo nastupom Srpsko–jevrejskog pevačkog društva "Braća Baruh" iz Beograda. U nastavku pročitajte šta je u narednim danima na repertoaru Kamernih svečanosti muzičke umetnosti.

17. oktobar (sreda) Gradski kamerni orkestar Šlezinger, (Kragujevac)
Prva kragujevačka gimnazija - 20 časova

20. oktobar (subota) Gradski kamerni hor Liceum, (Kragujevac)
                                 Kragujevačko pevačko društvo - SKC Kragujevac
Muzej "21.oktobar" - 20 časova

26. oktobar (petak) Kragujevački akademski orkestar akordeonista, (Kragujevac)
Prva kragujevačka gimnazija - 20 časova.