Kultura

Kiparski simfonijski orkestar oduševio Kragujevčane

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 14 10 2018

Kiparski simfonijski orkestar nastupio je u petak u holu Druge kragujevačke gimnazije, u okviru Kamernih svečanosti muzičke umetnosti “Oktobru hododarje – OKTOH“. 

Koncertu koji je organizovao Spomen park “Kragujevački oktobar“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a uz tehničku podršku Muzičkog centra, prisustvovao je i ambasador Kipra u Srbiji Nj.E. Konstantinos Eliades.

Kiparski simfonijski orkestar jedini je profesionalni simfonijski orkestar na Kipru i istovremeno nacionalni simbol koji predstavlja Kipar u Evropi i svetu. Kiparski simfonijski orkestar predstavlja živi simbol multikulturalizma, budući da okuplja 42 muzičara iz 16 različitih zemalja.

Od 2013. godine izvršni direktor Kiparskog simfonijskog orkestra u Nikoziji je Kragujevčanin Nenad Bogdanović, koji je prethodno vodio muzičku omladinu Kipra. Orkestar za sve Kiprane realizuje različite programe – redovne večernje, obrazovne i porodične koncerte, kao i koncerte kamerne muzike.

Godišnje ostvari gotovo stotinu nastupa, izvodeći raznovrsne muzičke žanrove stalno šireći repertoar, koji čine velika klasična remek - dela svih perioda, operska i baletska muzika, orkestarska muzika, džez kompozicije, muzika iz mjuzikla, filmska muzika i narodne pesme. Stalno teži umetničkoj izvrsnosti i nastoji da osmisli inovativne programe.

Kiparskom simfonijskom orkestru, koji od 2017. godine vodi Jens Georg Bahman, važno je da bude deo života zajednice, da promoviše kiparsko muzičko stvaralaštvo i kiparske soliste, da sarađuje s državnim i privatnim institucijama, a takođe je i domaćin umetnicima međunarodnog ugleda. Redovno učestvuje na godišnjem Internacionalnom festivalu Kipria i Festivalu Pafos Afrodita.

U okviru “OKTOH-a", u sredu, 17. oktobra, nastupiće Gradski kamerni orkestar Šlezinger u sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 časova.