Kultura

Klavirski trio iz Bidgošća na OKTOH-u

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Nedelja, 27 10 2019

Klavirski trio iz Bidgošća, koji čine Danuta Kuliš, Miloš Drogovski i Vitold Kavalec, nastupiće sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u okviru manifestacije "Oktobru hododarje - OKTOH".

Program:

Slavomir Stanislav Čarnecki (1949), Trio „Perseidi“
Pjotr A Komorovski (1977), Trio (svetska premijera)
Marcin Kopčinski (1974), Fantazija i Tokata
Hana Kulenti (1961), Sijera za violinu i violončelo Bogdan Rimer (1937), Interludiji za klavir

Klasična muzika za izbor - Frederik Šopen: Poloneza u As-duru, Skerco u ha-molu, Skerco u cis-molu Franc List: Mađarska rapsodija br.6 Enrike Granados: Koncertni alegro.

"Oktobru hododarje - OKTOH" je jedna od najznačajnijih i nadugovečnijih manifestacija Ustanova Spomen - park "Kragujevački oktobar". U okviru nje, muzički umetnici iz zemlje i sveta izvode dela značajnih svetskih i domaćih kompozitora kao svoj osobeni dar uspomenama na streljane građane Kragujevca, posebno đake, oktobra 1941. godine.

Danuta Kuliš diplomirala je u klasi Jana Staniende na Univerzitetu za muziku Frederika Šopena u Varšavi 2014. godine, uz posebno priznanje. Trenutno je violinista Vroclavske filharmonije u Nacionalnom forumu muzike u Vroclavu i članica ansambla Eliptik. Od 2014. godine, redovno drži predavanja za mlade izvođače kamerne i orkestralne muzike. Danuta Kuliš je dobitnica nekoliko nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Učestvovala je u polufinalu 19. međunarodnog takmičenja međunarodne federacije Muzičke omladine u Bukureštu. Danuta je prisustvovala majstorskim kursevima i radionicama sa umetnicima kao što su Miroslav Lavrinovič, Jan Stanienda, Petru Monteanu, Edvard Zinkovski, Konstanti Andrzej Kulka, Šemon Kšešovjec, Matis Vajtsner, Tomaš Tomaševski, Hose Galjardo, Aleksandar Gebert, Katarina Jankovska i Maja Nosovska. Više puta je dobila stipendiju master klase u Gohu. Danuta je 2014. godine pohađala Varšavsku simfonijsku akademiju. Nastupala je u Estoniji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Italiji i mnogim poznatim mestima u Poljskoj (npr. u studiju Vitolda Lutoslavskog u Varšavi, Varšavskoj filharmoniji, Nacionalnom forumu muzike, dvoranama filharmonije u Lublinu i Valbžihu).

Miloš Drogovski je osnovno muzičko obrazovanje stekao od Renate Ratajczak kao učenik Muzičke škole Julius Zarebski u svom rodnom gradu Inovroclavu. U periodu 2007-2012 godine završio je studije na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi u klasi Andržeja Bauera i njegovog asistenta Bartoša Koziaka. Miloš je nastavio svoje obrazovanje pod nadzorom britanske violončelistkinje Luise Hopkins na Višoj umetničkoj školi u Bernu. Pohađao je program stipendiranja ansambla Modern u Frankfurtu, gde se usavršavao za savremeni muzički performans. Trenutno je čelista na Nacionalnom forumu muzike u Vroclavskoj filharmoniji i član dve savremene muzičke grupe sa sedištem u Varšavi – Chain Ensemble i Cellonet. Miloš je pohađao solo master časove kod Julijusa Bergera, Umberta Kleričija, Miklosa Perenija, Artoa Norasa, Čabe Oncaja, Romana Jablonskog, Kazimirza Mičalika i Andržeja Bauera. Takođe je učestvovao u većini radionica za kamernu muziku radeći sa muzičarima iz grupa kao što su “Alban Berg”, “Artis” i “Keler” kvarteti. Kao člana klavirskog kvinteta Šopen trenirali su ga Hato Bejerl, Marta Gulias, Herbert Kefer, Andras Keler i Peter Šuhmajer. Svoje znanje o istorijskoj praksi performansa dopunio je učestvovanjem na brojnim kursevima posvećenim ovom predmetu, sa Paolom Pandolfom i Vernerom Mackeom. Dobitnik je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, npr.nagrada Đani Bergamo na takmičenju u Luganu, na 7. međunarodnom takmičenju za violončelo Vitold Lutoslavski (Specijalna nagrada za najbolje izvođenje kompozicije „Grob“ Vitolda Lutoslavskog). Nedavno je učestvovao u polufinalu 3. međunarodnog takmičenja za violončelo Gaspar Kasado u Hačiodži. Miloš, posebno posvećen modernoj muzici, sarađuje sa mladom generacijom kompozitora i učestvuje u svetskim premijerama njihovih dela u Poljskoj i inostranstvu (Festival „Manifeste-2015“ u Parizu, Gaudeamus muzička nedelja u Utrehtu, Međunarodni festival savremene muzike „Kontrasti“ u Lvlovu, Festival tradicionalne i muzičke avangarde „Kodi“ u Lublinu, Međunarodni festival savremene muzike „Varšavska jesen“). Miloš svira moderno violončelo, koje je specijalno za njega napravio Vojčeh Topa 2008. godine.

Vitold Kavalec je rođen je 21.08.1974. godine u Gdanjsku. Masterirao je sa veoma dobrim rezultatima 1998. godine na Muzičkoj akademiji „F. Novoviejski“ u Bidgošću, u klavirskoj klasi profesora Jaroslava Drževieckog. Već na prvoj godini studija našao se među pokretačima studentskog klavirskog festivala FORTE-PIANO, čiji je koorganizator i višestruki izvođač. Svoje veštine proširio je aktivnim učešćem na Međunarodnim majstorskim kursevima klavira u Dušnjiki-Zdroju, gde je radio pod nadzorom prof. Tatjane Šebanove i prof. Vladimira Obidoviča, kao i učešćem u organizaciji kurseva „Dani sećanja na Frederika Šopena“ u Slupsku, gde je radio pod nadzorom prof. Haline Černi-Stefanske i prof. Andržeja Tatarskog. Vitold 1994. godine postaje laureat Takmičenja za umetničku stipendiju Frederik Šopen u Varšavi. Učestvovao je i u značajnim takmičenjima za klavir: 4. takmičenje za klavir Franc List u Vroclavu, Međunarodno takmičenje za klavir Ignaci Jan Paderevski u Bidgošću, 7. međunarodno takmičenje Šopen u Darmštatu. 2001. godine bio je je-dini poljski učesnik u 35. međunarodnom takmičenju Franc List u Budimpešti. 2004. godine diplomirao je na postdiplomskim studijama u klavirskoj klasi prof. Katarine Popove-Zidron. Od 1998. godine zaposlen je u Državnoj muzičkoj školi u Inovroclavu, gde trenutno radi kao šef odseka za klavir. Od 2003. godine takođe je zaposlen na Odseku za muzičko obrazovanje na Univerzitetu Kazimierza Vielkoga u Bidgošću, gde trenutno radi kao docent na Odseku za instrumentalne i vokalne studije. Od 2016. godine dekan je Odseka za muzičko obrazovanje. 2011. godine stekao je doktorsku diplomu u oblasti muzičke umetnosti na Odseku za instrumentalnu muziku Muzičke akademije u Gdanjsku. On izvodi svetske premijere savremenih kompozitora, kao što su M. Kopčinski, R. Kviatkovski, P. Komorovski, B. Rimer. Držao je koncerte kao solista i kamerni muzičar u mnogim gradovima Poljske, Belorusije, Nemačke i Norveške. 2013. godine osvojio je 2. mesto na Međunarodnom master takmičenju za nastavnike muzike u Varšavi. U martu 2015. postao je laureat na prvoj poziciji 9. međunarodnog takmičenja u muzičkoj interpretaciji u Pšemislu.