Kultura

Koncert Aleksandra Ružića i Dušana Toromana u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 17 06 2019

Profesori Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Aleksandar Ružičić (flauta) i Dušan Toroman (klavir) nastupiće sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji. Na programu koncerta biće dela Franca Šuberta, Franca Ksaver Mocarta i Ludvig van Betovena.

Aleksandar Ružičić 
Rođen u Čačku. Srednju školu završio je klasi profesora Karolja Maročika, a diplomirao u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Miodraga Azanjca. Specijalizirao je kamernu muziku na FMU u klasi prof. Gorana Marinkovića i trenutno je na doktorand na studijama kamerne muzike kod istog profesora. Ostvario je veliki broj solističkih i kamernih nastupa u zemlji i inostranstvu , kao i saradnju sa eminentnim umetnicima. Intezivno nastupa u triju flauta „Miodrag Azanjac“ sa Karoljem i Suzanom Maročik, duvačkim sekstetom sa Milošem Veljkovićem, Bojanom Pešićem, Goranom Marinkovićem, Igorom Lazićem, Mihajlom Samoranom, kao i u drugim raznovrsnim kamernim sastavima. Ostvario je značajan broj snimaka za Radio Televiziju Srbije i izdavačku kuću MASCOM . Radio je kao solo flautista i pikolista Simfonijskog orkestra RTS, solo flautista Pozorišta na Terazijama, kao i solo pikolista Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta,  pod upravom velikog broja eminentnih dirigenata. Nastupa i kao član orkestra Isidore Žebeljan. Trenutno radi kao  viši umetnički  saradnik na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu i šef Katedre za duvačke instrumente FILUM-a. 

Dušan Toroman  
Dušan Toroman je rođen u Čačku, gde je počeo da uči klavir sa deset godina u klasi Nade Milošević. Srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. U toku školovanja osvojio je veliki broj prvih nagrada na omladinskim klavirskim takmičenjima, među kojima se ističu: “Città di Gorizia”, “Petar Konjović”, Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, kao i EPTA takmičenje posvećeno delu Ludviga van Betovena. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Šandorova sa nagradom za najbolji diplomski ispit, nakon čega je specijalizovao interpretaciju muzike 18. i 19. veka na originalnim instrumentima pri akademiji “Incontri col Maestro”  u Imoli (prof. Stefano Fiuci). Pohađa studije čembala na Konzervatorijumu "Đ. Rosini" u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Usavršavao se na majstorskim kursevima Malkolma Bilsona, Enrika Bajana, Serđa Ćomeija, Otavija Dantonea, Lidije Bizjak, Ćetila Haugsanda, Egona Mihajlovića, Sigisvalda Kujkena... Pobednik je Internacionalnog muzičkog turnira u Parizu, kao i međunarodnog takmičenja “Vanda Landovska” (Italija), a žiri takmičenja “Đani Gambi” u Pezaru dodelio mu je specijalnu nagradu za interpretaciju italijanske muzike. Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Srbiji i Sloveniji. Gost je festivala Settimane barocche di Brescia, Flimsfestival, Cap Ferret Music Festival, Marchesato opera festival , OKTOH... Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom "Stanislav Binički" i Gudačkim orkestrom "Šlezinger" kao solista u klavirskim koncertima Baha, Hajdna, Salijerija i Mocarta. Član je ansambla  “Arbor Dianae” sa kojim izvodi muziku osamnaestog i devetnaestog veka na autentičnim instrumentima. Angažovan je kao klavirski saradnik na katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.