Kultura

Koncert benda "Plišani mališan"

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Petak, 22 02 2019

Koncert benda "Plišani mališan" biće održan sutra od 22 sata u Kontakt galeriji SKC-a.

Grupa „Otaka spi“ počinje sa radom još 1995. godine u sastavu: Vladimir Šćepanović, Mirko Šćepanović, Đorđe Novaković, Ivana Novaković i Peđa Miletić. Grupa prvi nastup ima u Kragujevcu, na ŠRAF-u (Šumadijskom rok alternativnom festivalu) u hali Jezero. Vremenom, grupu napuštaju neki ljudi, dolaze drugi i 2005. se formira „Plišani mališan".

Nakon nekoliko godina sviranja po Gornjem Milanovcu i okolini, bend odlazi u Banju Luku, gde na Jelen Demofestu na banjalučkoj tvrđavi Kastel 2011.godine jednoglasnom odlukom žirija osvaja prvo mesto. Na MTV-u je prikazan njihov spot za pesmu MC3, što je najverovatnije prvi spot neke gornjomilanovčake grupe prikazan na ovoj televiziji. Iste godine gitarista Ivan Kovačević postaje i član „Bjesova“.

Svoj prvi album pod nazivom „Plišani mališan“ objavljuju 2013. na internetu. Album je snimljen za Uskrs 2012. u beogradskom studiju Digimedija. Tokom aprila 2014. grupa snima novi album u koristeći salu Doma kulture u Gornjem Milanovcu (nekadšnji dom JNA) kao improvizovani studio. Snimatelj je Boris Mladenović iz Jarbola. Plišani Mališan izdao je drugi studijski album „U nebranom grožđu“ za izdavača Rock Svirke Records.

Novi „Plišani mališan“ prvenstveno donosi lucidnu post-rok i psychedelic rok muziku, u pratnji odabranih stihova sa mnogo apstrakcije i introspekcije. NJih su pisali članovi benda Ivan Kovačević i Đorđe Novaković, dok je refren u pesmi „Lepa devojko“ delo Silvije Mitrović.

Članovi su:

Đorđe Novaković – glas i gitara
Ivan Kovačević Kovač – gitara
Boban Kecović Kecko – bas i prateći vokali
Silvija Mitrović – vokal, gitara, daire
Mirko Šćepanović – bubnjevi