Kultura

Koncert Ivana Jotića i Natalije Mladenović u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 04 03 2020

Ivan Jotić (fagot) i Natalija Mladenović (klavir) otvoriće novu koncertnu sezonu u Univerzitetskoj galeriji sutra od 19 časova.

Na prvom ovogodišnjem koncertu u Univerzitetskoj galeriji, publika će biti u prilici da čuje kompozicije Koha, Tansmana, Arnolda i Elgara u izvođenju pijaniste Natalije Mladenović i fagotiste Ivana Jotića.

Natalija Mladenović je zaposlena kao viši  muzički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum „Čajkovski”, gde je studirala u klasi Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspehom i stekla zvanje magistra umetnosti. Osvojila je nagrade na međunarodnim takmičenjima „Petar Konjović” u Beogradu i „Rubinštajn” u Parizu.

Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Danske, Crne Gore, Hrvatske. Kao solista nastupala je sa orkestrom Samarske filharmonije i Simfonijskim orkestrom RTS, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Sarađivala je sa mnogim istaknutim muzičarima i učestvovala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, međunarodnom „Čelo festu”, kao i na Međunarodnoj tribini kompozitora.

Ivan Jotić  je zaposlen kao docent na Katedri za duvačke instrumente na   Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevacu. Muzičku školu je završio u Beogradu, gde je i diplomirao na Katedri za duvačke instrumente Fakulteta muzičkih umetnosti u klasi prof. Mirka Isaeskog. Od početka školovanja dobitnik je više prvih nagrada i priznanja na takmičenjima i festivalima u SFRJ.

Član je Simfonijskog orkestra RTS i ostvaruje saradnju sa brojnim drugim orkestrima. Nastupajući kao član ansambala „Žebeljan” i „Orkestra bez granica”, izveo je preko stotinu koncerata u inostranstvu, kao i mnogobrojne koncerte u zemlji. Kao solista na fagotu sarađuje sa dirigentima (M. Jagušt, B. Suđić, J. Alijev, S. Jovanović, R. Gato i drugima). Ivan Jotić izvodi i moderna dela za kontrafagot, predstavljajući ga kao solistički instrument. Nastupao je na mnogim prestižnim festivalima u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Španiji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Grčkoj i Kini.