KulturaFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Koncert “Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji” u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Autor: InfoKG
17:00 | Petak, 09 10 2020

Koncert “Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji” biće održan sutra od 19 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Zbog trenutne epidemiološke situacije obavezno je nošenje zaštitnih maski, a broj mesta je ograničen.

Na programu će biti reprezentativna dela umetničke muzike 20. i 21. veka, uvaženih kompozitora i članova SANU: Stanojla Rajčića, Vlastimira Peričića, Vlastimira Trajkovića, Vasilija Mokranjaca, Ljubice Marić, Dejana Despića, Isidore Žebeljan, Svetislava Božića i Ivana Jevtića. Dela su namenjena širem spektru instumenata (klavir, glas, violina, viola, violončelo, flauta, oboa). Izvođači su mladi priznati muzičari: Igor Dražević, klavir; Vladimir Gligorić, klavir; Dušan Panajotović, violina; Borislav Čičovački, oboa; Ivan Jarić, violončelo; Mina Gligorić, sopran; Minja Marčetić, flauta; Marina Popović, viola. 

Organizator koncerta je Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu. “Muzika kompozitora-akademika, putovanje po Srbiji” predstavlja seriju koncerata koji će se održati u različitim gradovima u Srbiji, s ciljem da se publici približi misija SANU, a ujedno i promoviše nacionalna muzika, koja je od velikog značaja, a nepravedno zanemarena, i više izvođena i priznata u inostranstvu.