Kultura

Koncert na Đačkom trgu: "Folkart Didgori" iz Gruzije i AFA "Svetozar Marković"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 19 07 2018

Ansambli Folkart Didgori iz Gruzije i AFA Svetozar Marković nastupiće sutra od 20,30 časova na Đačkom trgu.

Kao i prethodne godine, Studentski kulturni centar rezervisao je jul za neobične zvuke i ritam svetske plesne scene i u goste nam dovodi jedan od najboljih folklornih ansambala Gruzije - „Folkart Didgori“. Kragujevačka publika će imati priliku da uživa u neobičnom susretu bogatih tradicija dveju zemalja, Srbije i Gruzije. Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković“ predstaviće lepotu tradicionalnih igara svoje zemlje, dok će gostujući ansambl doneti gruzijske tradicionalne plesove, prepoznatljive u svetu po svojoj atraktivnosti i dinamičnosti.

Ansambl Folkart nastao je 1994. godine u okviru „Centra za kulturu i mlade“ i jedan je od najbrojnijih folklornih ansambala Gruzije. Neobični tradicionalni ples svoje zemlje predstavio je na scenama širom sveta i iza sebe ima veliki broj zapaženih i nagrađivanih nastupa. 20. jula njihova scena će biti Đački trg i kragujevačka publika će biti u prilici da se upozna sa neobičnim tradicionalnim plesovima Gruzije, za koje važi mišljenje da prkose zakonima fizike.

Gruzijski tradicionalni plesovi dočaravaju i ističu prirodnu lepotu, prefinjenost i nežnost gruzijskih žena kao i hrabrost, borilačke veštine, spretnost i okretnost muškaraca. Igrači izvode neverovatne okrete i skokove, a jedna od specifičnosti načina izvođenja ovih igara je to što se izvode mahom na prstima, pa čak i na kolenima, kao i korišćenje rekvizita poput mačeva i bodeža. Raskošnu vizuelnost upotpunjuje živopisna nošnja raznovrsnih boja koja oslikava nežnost i elegantnu pojavu ženskih likova, kao i ratnički lik muškarca.