KulturaFoto: Studentski kulturni centar Kragujevac

Koncert Pevačke grupe “Studenac” u Narodnom muzeju

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Četvrtak, 28 02 2019

Pevačka grupa “Studenac” održaće koncert sutra od 19 časova u Narodnom muzeju. Lepotu tradicionalnog pevačkog nasleđa na ovom koncertu predstaviće svi članovi ženske i muške grupe “Studenac”. Ulaz na koncert je besplatan.

Ženska pevačka grupa „Studenac" osnovana je 1995. godine u okviru Akademskog folklornog ansambla „Svetozar Marković", Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Grupa je nastupala i u okviru ansambla i samostalno, osvajajući brojne nagrade na koncertima i smotrama širom sveta (Italija, Francuska, Mađarska, Polјska, Češka, Letonija, Estonija, Turska, Kanada, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka…). Rad grupe obeležila su dva audio izdanja – „Izvor voda izvirala", 1999. godine, sa pesmama iz šumadijskih krajeva i „Daleko smo, Mile, za gorama", iz 2014. godine. Repertoar ovog audio izdanja osmišlјen je tako da dominiraju pesme iz centralne Srbije, ali su prisutni i napevi iz drugih delova Srbije i Balkana, kao i karakteristični primeri pojedinih vokalnih dijalekata. Među njima su pesme i starijeg i novijeg pevačkog nasleđa, različite žanrovske pripadnosti iz jugoistočne, jugozapadne i severne Srbije. Oba muzička izdanja ostvarena su uz saradnju sa etnomuzikologom dr Sanjom Ranković. Danas najveći deo repertoara čine pesme iz centralne Srbije, ali se članice trude da, pored šumadijskog stila pevanja, koji im je prirodno najbliži, neguju i kvalitetno interpretiraju i pesme iz svih ostalih krajeva gde žive ili su živeli Srbi.

Od oktobra 2015. godine započet je rad na formiranju Muške pevačke grupe „Studenac". Grupa je za vrlo kratak period postojanja imala niz veoma zapaženih kako samostalnih, tako i zajedničkih nastupa sa folklornim ansamblom, a sve sa cilјem promovisanja i afirmisanja našeg tradicionalnog pevačkog nasleđa.